logo

logo

wtorek, 25 września 2012

Kotlety z kaszy jaglanej






Składniki:
kasza jaglana (200g)
cebula (200g)
pęczek szczypiorku
1 łyżka bułki tartej (20g)
przyprawy (sól, pieprz)




 

Przygotowanie:
Kaszę przepłukujemy zimną wodą, następnie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (1szklanka kaszy do 2 szklanek wody). Trzeba na nią uważać, bo może przywierać do dna, najlepiej pod koniec gotowania wyłączyć, przykryć i zostawić, wtedy wchłonie całą wodę.

Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni pod przykryciem. Łączymy kaszę z cebulą, dodajemy posiekany szczypiorek i wszystko dokładnie mieszamy. Kasza jaglana jest dość kleista, więc jajko jest zbędne, ale za to przywiera do patelni, więc każdego kotleta obsypujemy lekko bułką tartą. Dzięki temu zrobi nam się brązowa skorupka i kotlety się nie rozwalą podczas przewracania. Smażymy z dwóch stron, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 12szt.



Wartość energetyczna całej masy z kaszy jaglanej – 780kcal

Wartość energetyczna 1 kotleta z kaszy jaglanej – 65kcal





12 komentarzy:

  1. dzis kupuje kasze~! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pierwszy raz jadłam kaszę jaglaną i żałuję, że dopiero teraz.

      Usuń
  2. a idzie to zorbic z kasza jeczmienna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale raczej z jajkiem, bo jęczmienna się tak nie klei.

      Usuń
  3. mi sie bardzo rozwalaly dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, mi nigdy, bo to strasznie klejąca kasza.

      Usuń
  4. wyszly rewelacyjne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam je dzisiaj na kolację, posypałam gomasio z czarnym sezamem, wyszły śmiesznie czarne
    w smaku dosyć oryginalne, nie panierowałam, fajna odskocznia od codziennych obiadków :)

    tola

    OdpowiedzUsuń
  6. ps. właśnie się zastanawiam jakby smakowały z kuskusem, mam też ugotowany razowy kuskus i może coś jutro spróbuję z nim wykombinować, może np. z ogórem konserwowym .. :)
    tola

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacja- pierwszy raz jadłam kaszę jaglaną.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za ten przepis! Co prawda zrobiłam małą modyfikację, bo zamiast szczypiorku dodałam koperek - pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zgodnie z powyższymi komentarzami próbowałam z jęczmienną i muszę przyznać, że wyszły rewelacyjne! Kaszę wystarczy gotować ok, 2-3 minuty dłużej niż w przepisie, wychodzi lekko rozgotowana i dzięki temu bardziej klejąca ;)

    OdpowiedzUsuń