logo

logo

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną





Składniki:
kasza jaglana sucha (50g)
2 jajka (120g)
ogórki kiszone (150g)
bułka tarta (15g)
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)

 





Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, nawet lekko ją rozgotowujemy, żeby była kleista. Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na kawałki. Ogórki kiszone trzemy na tarce, nadmiar wody odsączamy. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Masa ma być klejąca i w miarę zwarta. Zwilżoną dłonią formujemy kotlety, lekko obsypujemy bułką tartą i smażymy na patelni z dwóch stron na rumiany kolor. Dla pewności, żeby nie przywarły, można patelnię wysmarować pędzelkiem kilkoma kroplami oliwy, ale przy dobrej patelni nie będzie to konieczne. Z podanych proporcji wychodzi 6szt. 




Wartość energetyczna całej masy na kotlety jajeczne – 430kcal

Wartość energetyczna 1 kotleta jajecznego z kasza jaglaną – 70kcal