Składniki:
1 jajko (60g)
mąka pszenna pełnoziarnista (75g)
mleko (100ml)
groszek zielony (200g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)
1 jajko (60g)
mąka pszenna pełnoziarnista (75g)
mleko (100ml)
groszek zielony (200g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)
Przygotowanie:
Z jajka, mąki i mleka przygotowujemy ciasto naleśnikowe, przyprawiamy. Dodajemy odsączony zielony groszek i delikatnie mieszamy, żeby połączył się z ciastem. Patelnię rozgrzewamy i kładziemy łyżką małe placuszki. Przed nałożeniem każdego najlepiej ciasto przemieszać. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż z jednej strony ciasto będzie rumiane, przewracamy na drugą stronę groszkową i jeszcze chwilę smażymy. A podanych proporcji wychodzi 15szt.
Z jajka, mąki i mleka przygotowujemy ciasto naleśnikowe, przyprawiamy. Dodajemy odsączony zielony groszek i delikatnie mieszamy, żeby połączył się z ciastem. Patelnię rozgrzewamy i kładziemy łyżką małe placuszki. Przed nałożeniem każdego najlepiej ciasto przemieszać. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż z jednej strony ciasto będzie rumiane, przewracamy na drugą stronę groszkową i jeszcze chwilę smażymy. A podanych proporcji wychodzi 15szt.
Wartość energetyczna całego ciasta na placuszki z groszkiem – 525kcal
Wartość energetyczna 1 placuszka – 35kcal