logo

logo

wtorek, 19 czerwca 2012

Placuszki z zielonym groszkiem





Składniki:
1 jajko (60g)
mąka pszenna pełnoziarnista (75g)
mleko (100ml)
groszek zielony (200g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)







Przygotowanie:
Z jajka, mąki i mleka przygotowujemy ciasto naleśnikowe, przyprawiamy. Dodajemy odsączony zielony groszek i delikatnie mieszamy, żeby połączył się z ciastem. Patelnię rozgrzewamy i kładziemy łyżką małe placuszki. Przed nałożeniem każdego najlepiej ciasto przemieszać. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż z jednej strony ciasto będzie rumiane, przewracamy na drugą stronę groszkową i jeszcze chwilę smażymy. A podanych proporcji wychodzi 15szt. 




Wartość energetyczna całego ciasta na placuszki z groszkiem – 525kcal

Wartość energetyczna 1 placuszka – 35kcal 



4 komentarze:

  1. ale pięknie wyglądają :) smażysz je bez oleju? nie wiem czy moja patelnia da radę, chyba by się bez odrobiny tłuszczu nie obyło... ale kapka oleju rzepakowego chyba im nie zaszkodzi? ;) (zawsze to trochę omega-3 więcej ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha :))) uwielbiam groszek :) ja dałam mrożony, przelałam go tylko gorąca wodą żeby się odmroził :). Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Placuszki wyszły świetne- super smakują.Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń