logo

logo

czwartek, 14 lutego 2013

Kotlety z kaszy jaglanej z groszkiem

Składniki:
kasza jaglana sucha (100g)
puszka zielonego groszku (200g)
przyprawy (sól, pieprz)




 
Przygotowanie:
Kaszę przepłukujemy zimną wodą, następnie gotujemy (1szklanka kaszy do 2 szklanek wody). Trzeba na nią uważać, bo może przywierać do dna, najlepiej pod koniec gotowania wyłączyć, przykryć i zostawić, wtedy wchłonie całą wodę. Do ugotowanej kaszy dodajemy odsączony groszek. Formujemy kotleciki. Smażymy z dwóch stron na patelni, na bardzo małym gazie. Z podanych proporcji wychodzi 8szt.




Wartość energetyczna wszystkich kotletów – 475kcal

Wartość energetyczna 1 kotleta – 60kcal




9 komentarzy:

  1. Na pewno są smaczne. Przydał by się do nich jakiś lekki sosik.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sosików u mnie pod dostatkiem i wszystko lekkie :)

      Usuń
  2. Zrobiłam je dzisiaj :) Pozmieniałam proporcje, bo robiłam porcję tylko dla siebie. Nie dość, że przepyszne to jeszcze bardzo proste do przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i super :) A ja odpisu Ci na komentarz, młody stoi nad ramieniem i już na jutro zamawia, że właśnie te chce jeszcze raz :)

      Usuń
    2. Zainspirowała mnie Pani kotletami z kaszy jaglanej, dlatego też dzisiaj zrobiłam taką wersję: http://iwonka-bloguje.blogspot.com/2013/03/smacznie-zdrowo-banalnie-prosto.html :) Równie dobra jak ta z groszkiem :)

      Usuń
    3. Dobrze, że kombinujesz, a nie pytasz czy groszek można zastąpić marchewką :)

      Usuń
  3. Kapitalny pomysł. Pasta jajeczna bez majonezu i to w dodatku smaczna! Dziękuję! Nie jestem osobą kreatywną w kuchni i raczej leniwą w gotowaniu. To było szybkie, smaczne i naprawdę pomysłowe!

    OdpowiedzUsuń
  4. A mi w ogóle kotlety się nie połączyły. Musiałam dodać jajo i bułkę tartą i czy tak miałam problem w uformowaniu czegoś w kształcie kotleta :(
    Może masz jakieś wskazówki?

    Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń