logo

logo

poniedziałek, 7 października 2013

Kotlety z kalafiora





Składniki:
kalafior (500g)
1 cebula (100g)
1 jajko (60g)
siemię lniane (20g)
bułka tarta (40g+20g)
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)





Przygotowanie:
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odsączamy i studzimy. Następnie drobno siekamy nożem (nie miksujemy). Cebulę kroimy w kostkę i dusimy z przyprawami pod przykryciem kilka minut. Do miski wrzucamy pokrojonego kalafiora, podsmażoną cebulę, siemię lniane, surowe jajko i bułkę tartą (40g). Całość przyprawiamy i dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy na około 30 minut . Zwilżoną dłonią formujemy małe kotlety, obsypujemy je lekko bułką tartą i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy na małym ogniu, z dwóch stron, aż będą rumiane. Z podanych proporcji wychodzi 9szt.




Wartość energetyczna całej masy kalafiorowej na kotlety – 550kcal

Wartość energetyczna 1 kotleta z kalafiora – 60kcal