Składniki:
kapusta włoska (500g)
2 cebule (100g)
kasza jaglana (100g)
1 łyżka bułki tartej (20g)
przyprawy (sól, pieprz, kminek, zioła prowansalskie)
kapusta włoska (500g)
2 cebule (100g)
kasza jaglana (100g)
1 łyżka bułki tartej (20g)
przyprawy (sól, pieprz, kminek, zioła prowansalskie)
Przygotowanie:
Kaszę przepłukujemy zimną wodą, następnie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (1szklanka kaszy do 2 szklanek wody). Najlepiej pod koniec gotowania wyłączyć, przykryć i zostawić, wtedy wchłonie całą wodę.
Kapustę włoską kroimy, nie za drobno, wrzucamy ją na ok. 5 minut do wrzątku i gotujemy. Następnie odsądzamy na sitku nadmiar wody. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy.
Wszystkie składniki, czyli kaszę, kapustę i cebulę przyprawiamy i mieszamy dokładnie, powinna wyjść zwarta lekko klejąca kula, z której formujemy kotlety, obsypujemy je bułką tartą i smażymy z dwóch stron, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 12 kotletów.
Kaszę przepłukujemy zimną wodą, następnie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (1szklanka kaszy do 2 szklanek wody). Najlepiej pod koniec gotowania wyłączyć, przykryć i zostawić, wtedy wchłonie całą wodę.
Kapustę włoską kroimy, nie za drobno, wrzucamy ją na ok. 5 minut do wrzątku i gotujemy. Następnie odsądzamy na sitku nadmiar wody. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy.
Wszystkie składniki, czyli kaszę, kapustę i cebulę przyprawiamy i mieszamy dokładnie, powinna wyjść zwarta lekko klejąca kula, z której formujemy kotlety, obsypujemy je bułką tartą i smażymy z dwóch stron, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 12 kotletów.
Wartość energetyczna całej masy na kotlety kapuściane – 635kcal
Wartość energetyczna 1 kotleta kapuścianego z kaszą jaglaną – 50kcal