logo

logo

wtorek, 3 kwietnia 2012

Muffinki drożdżowe z rodzynkami

 



Składniki:
mąka pszenna (200g)
mleko (150ml)
1 jajko (60g)
drożdże (20g)
cukier (30g)
rodzynki (30g)






Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy, wrzucamy cukier, drożdże, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak zaczyn urośnie przelewamy go do miski, dodajemy jajko i miksując powoli wsypujemy mąkę. Na końcu wrzucamy rodzynki, mieszamy, nalewamy ciasto do foremek na muffinki i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 20 minut, aż będą rumiane. Z podanych proporcji wychodzi 12szt.




Wartość energetyczna całego ciasta na muffinki – 1140kcal

Wartość energetyczna 1 muffinki drożdżowej – 95kcal