Wiem,
że mam stałych czytelników, którzy po pierwsze komentują przepisy, po
drugie piszą maile z prośbą o pomoc. Żeby Was nie wprowadzać w błąd
ogólnym planem diety na poziomie 1250-1300kcal, który odnosi się do
kobiet, osobno zrobiłam plan dla Was. Całą dietę swoją i męża notowałam
wszystko, co jedliśmy, co on jadł i wiem, że przy poziomie 1650-1700kcal
nie chodził głodny i nie marudził, więc Wam również przedstawiam taki
plan diety. Na tym poziomie przez prawie 5 miesięcy stracił 20kg i czuł
się dobrze.
Ja przez okres diety i jeszcze pół roku po niej byłam pod kontrolą lekarza (robiłam tzw. wyniki co miesiąc przez prawie rok) i wszystko co było nie w normie przed dietą, do normy wróciło, a reszta wyników wzorcowa, więc nie jest chyba tak źle z tym moim planem. Mąż nie robił badań, ale czuł się dobrze i do dzisiaj (3 lata po diecie) nie miał żadnych skutków ubocznych. Nie jestem za wyznaczaniem konkretnych posiłków, więc postaram się podpowiedzieć jak i gdzie szukać zamienników.
Plan diety obejmuje 28 dni. Starałam się tak dobierać potrawy, żeby był to plan uniwersalny i niezależny od pory roku. Zachęcam jednak do samodzielnych zmian w surówkach na typowo sezonowe. W przepisach nie ma na przykład surówek i sałatek z młodej kapusty, z rzodkiewek, z brukselki, fasolki szparagowej, więc jak tylko się pojawią w warzywniakach wykorzystujcie je i zamieniajcie z tymi, które wskazałam.
Dla chętnych i potrzebujących - mam opracowany przez siebie kalkulator kalorii, łatwy w obsłudze. Wylicza nie tylko kaloryczność całej potrawy, ale też ilość kcal/100g. Plik do pobrania tutaj.
Dodatkowo – cały plan diety wraz z wszystkimi przepisami użytymi w diecie mam w wersji pdf dopasowanej do wydruku. Przesyłam zainteresowanym na maila. Informacja tutaj.
Informuję, że plan diety opracowany jest przeze mnie i opiera się wyłącznie na przepisach opublikowanych na moim blogu. Wszelkie próby sprzedaży tego planu będą karane – jeśli nie finansowo i sądowo, to przynajmniej dosadną antyreklamą w szerokim świecie Internetu.
Ja przez okres diety i jeszcze pół roku po niej byłam pod kontrolą lekarza (robiłam tzw. wyniki co miesiąc przez prawie rok) i wszystko co było nie w normie przed dietą, do normy wróciło, a reszta wyników wzorcowa, więc nie jest chyba tak źle z tym moim planem. Mąż nie robił badań, ale czuł się dobrze i do dzisiaj (3 lata po diecie) nie miał żadnych skutków ubocznych. Nie jestem za wyznaczaniem konkretnych posiłków, więc postaram się podpowiedzieć jak i gdzie szukać zamienników.
Plan diety obejmuje 28 dni. Starałam się tak dobierać potrawy, żeby był to plan uniwersalny i niezależny od pory roku. Zachęcam jednak do samodzielnych zmian w surówkach na typowo sezonowe. W przepisach nie ma na przykład surówek i sałatek z młodej kapusty, z rzodkiewek, z brukselki, fasolki szparagowej, więc jak tylko się pojawią w warzywniakach wykorzystujcie je i zamieniajcie z tymi, które wskazałam.
Dla chętnych i potrzebujących - mam opracowany przez siebie kalkulator kalorii, łatwy w obsłudze. Wylicza nie tylko kaloryczność całej potrawy, ale też ilość kcal/100g. Plik do pobrania tutaj.
Dodatkowo – cały plan diety wraz z wszystkimi przepisami użytymi w diecie mam w wersji pdf dopasowanej do wydruku. Przesyłam zainteresowanym na maila. Informacja tutaj.
Informuję, że plan diety opracowany jest przeze mnie i opiera się wyłącznie na przepisach opublikowanych na moim blogu. Wszelkie próby sprzedaży tego planu będą karane – jeśli nie finansowo i sądowo, to przynajmniej dosadną antyreklamą w szerokim świecie Internetu.
Główne zasady:
|
|
Posiłek 1
– powiedzmy,
że codziennie zaczynamy od kanapek, nie za dużo serka, cienka wędlina
drobiowa
i jakieś warzywa typowo kanapkowe. Możecie jeść albo 3 kanapki z
razowego lub
ciemnego pieczywa albo 6 chrupkiego albo dużą bułkę razową czy
pełnoziarnistą.
Kaloryczność podobna, przy chrupkim pieczywie trochę mniejsza, ale też
mniej
się tym najecie. Kaloryczność tego posiłku to około 375kcal.
Szczegółowe
porównanie kanapek z różnego pieczywa znajdziecie
tutaj.
|
|
Posiłek 2 –
sałatki z działu SURÓWKI
I
SAŁATKI lub REWOLUCJE
NABIAŁOWE, tak je
dobierajcie i tak nakładajcie, żeby zjeść 300-350kcal. Zobaczycie, że
jak
będziecie robić te niskokaloryczne, to będzie cały talerz jedzenia.
Możecie też
zjeść ok. 200kcal sałatki i kanapkę
z
ciemnego pieczywa, niektórzy panowie twierdzą, że chleb
trzyma ich przy życiu
na diecie, więc proszę bardzo. Proponuję zrobić większą ilość sałatki,
żeby
było na 2 dni, wtedy się nie narobicie tak przy garach codziennie. Jak
jesteście w domu, to możecie się pobawić w omlety na ciepło, albo
jakieś
racuchy jak lubicie i zjeść ich tyle, żeby nie przekroczyć 300-350kcal.
Przykładowe przepisy na takie dania szybkie mniej więcej na taką porę
przed
obiadem tutaj.
|
|
Posiłek 3
– owoce, tak je dobierzcie, żeby dobić do 200kcal,
żebyście na jakiś czas nie czuli głodu. Jabłka, gruszki, śliwki i
wszelkie
dostępne w danym okresie owoce. W sezonie jedzcie arbuzy, mają
36kcal/100g i
można się nimi napełnić aż po brzegi. O kaloryczności
poszczególnych owoców
więcej tutaj.
|
|
Posiłek 4
– bazujcie na zupach, takich zupach
„wodziankach”,
gęstych i warzywnych, nie na kościach i tłustych żeberkach. Zapychajcie
się po
prostu takimi zupami, bo mają ok. 100kcal/porcję, a jest tego sporo w
porcji i
na jakiś czas nie będziecie głodni. Jesienią i zimą świetnie
rozgrzewają.
Staram
się zawsze tak dobierać przepisy na blogu, żeby prawie zawsze moje zupy
miały
około 100-150kcal na porcję (1/2l), więc łatwo Wam będzie wybierać i
zamieniać.
Wszystkie zupy znajdziecie w dziale ZUPY.
|
|
Posiłek 5
– obiad
właściwy, sami sobie komponujcie, ważne żeby to było 50g suchej
kaszy/ryżu (1/2
woreczka), makaron lub ziemniaki, kawałek mięsa z działu WARIACJE NA TEMAT
MIĘSA I RYB i niskokaloryczna
surówka z działu SURÓWKI I
SAŁATKI. Dla ułatwienia na Waszą
prośbę stworzyłam narzędzie do komponowania obiadów. Nie ma
tam wszystkich
przepisów z bloga, ale są te najłatwiejsze,
kilkuskładnikowe, najbardziej
popularne i bez wymyślania. Narzędzie to znajdziecie tutaj.
Jeśli chcecie coś innego, to polecam wyżej podlinkowane działy z
mięsami i
surówkami/sałatkami oraz dział ROZMAITOŚCI NA
GORĄCO, znajdziecie tam dużo takich
jednotalerzowych dań ok. 300-350kcal.
|
|
Posiłek 6
– kolacja. Czy jeść kolację – to wszystko zależy
od rozkładu dnia, jedni obiad jedzą o 15-stej i wtedy kolacja powinna
być w
jadłospisie, inni po 18-stej i zazwyczaj nie ma już gdzie jej wcisnąć
czasowo.
Jadłospis podam z kolacją, natomiast od tego jak ułożycie sobie dzień
zależy
czy z tego posiłku skorzystacie, czy już odpuścicie. Na pewno na
kolację nie
polecam się przejadać, więc niech to będzie coś w granicach 200kcal
– lekkie
kanapki, twarożki, sałatki, omlety. Przykłady lekkich
posiłków, które mogą być
w ramach kolacji znajdziecie tutaj.
|
|
Uwagi i
dobre rady
Wolałabym, żeby każdy sam sobie komponował tydzień i jadł co lubi, ale wiem, że wiele osób ma z tym problem. Prosiliście o taki plan do wydrukowania i do „przyczepienia na lodówkę”. Zatem proszę bardzo, nawet zupę wskażę, którą macie ugotować. A jak komuś nie pasuje, to powyżej wskazówki i linki, gdzie szukać zamienników. I też starałam się, żeby to wszystko nie wymagało zbyt wiele wysiłku w kuchni, bo zdaję sobie sprawę, że czasem nie macie ani czasu ani ochoty gotować. Jak zauważycie, często w jadłospisie będą potrawy „z dnia poprzedniego”, bo nie ma co się oszukiwać, tak się je w większości domów, trzeba sobie ułatwiać życie i robić więcej, żeby starczyło na 2 dni. Macie rozpiskę, po lewej stronie składniki lub informacje co na ten posiłek powinno się składać, jaką porcję dobrać, a po prawej zdjęcie podlinkowane do przepisu na konkretny posiłek. Jeśli nie ma przepisu (np. ryże, kasze i owoce), to dałam link do konkretnych artykułów na dany temat, żebyście sobie mogli zdecydować, który ryż, którą kaszę czy jakie owoce sobie wybrać. Zupy – w standardowych moich przepisach jest 5 porcji. Ile ugotować – to zależy czy jesteście sami czy rodzina pomoże. Bo zakładam, że nikt nie chciałby gara tej samej zupy jeść przez 5 dni. Przyjmuję, że jedna zupa starcza na 2 dni, więc w razie potrzeby gotujcie proporcjonalnie do przepisu. W każdej potrawie jest napisane ile zjeść z danego przepisu. Jeśli sami się odchudzacie – gotujcie proporcjonalnie, żeby Wam potem nie został gar sałatki, z którą nie wiadomo co zrobić. Zawsze jak coś nowego będzie do przygotowania sprawdzajcie następny dzień, czy nie ma w jadłospisie tej samej potrawy, wtedy ugotujcie tak, żeby starczyło na kolejny dzień. W potrawach też przyjęłam, że coś starcza na góra 2 dni. Tłuszcze – zostawiam Wam wolną rękę do którego posiłku dodać niezbędną łyżkę zdrowego oleju. Pamiętajmy, że powinno się w ciągu dnia odrobinę tłuszczu spożywać – więcej o zdrowych olejach tutaj.
Poziom
kaloryczny przyjęłam taki jak miał mój mąż (ok.
1650-1700kcal), z aktywnością
fizyczną średniozaawansowaną. Taki poziom zapewniał mu to, że nie
chodził
głodny i chudł przepisowe 1kg tygodniowo. Jeśli ćwiczycie, trenujecie,
to już
musicie sami sobie zwiększyć dzienny poziom kaloryczny.
Wskazówki znajdziecie w
dziale OD AKTYWNOŚCI DO
ZDROWIA.
|
Dzień
1
Dzień
2
Dzień
3
Dzień
4
Dzień
5
Dzień
6
Dzień
7
Dzień
8
Dzień
9
Dzień
10
Dzień
11
Dzień
12
Dzień
13
Dzień
14
Dzień
15
Posiłek 1 | |
KANAPKI - 3 kromki ciemnego/razowego pieczywa (105g=210kcal) - cienko posmarowane serkiem Turek lub innym kanapkowym o kaloryczności do 150kcal/100g (45g=70kcal) - trzy cienkie plasterki wędliny drobiowej (45g=60kcal) - pomidor w plasterkach, ogórek konserwowy w plasterkach lub rzodkiewki, może być z połową małej cebulki, sałata. Wszelkie dodatki warzywne niech mają ok. 35kcal). |
|
Cały posiłek 375kcal | |
lub | |
PŁATKI Z
MLEKIEM I LEKKIE OWSIANKI
Do wyboru płatki z mlekiem,
płatki z otrębami
z mlekiem, owsianka na wodzie, owsianka na mleku lub dowolne inne
kombinacje
płatków i musli o kaloryczności około 375kcal.
|
|
Cały posiłek 375kcal | |
Posiłek 2 | |
SAŁATKA Serek wiejski z tuńczykiem 1 porcja=1/2 sałatki=270kcal |
|
Cały posiłek 270kcal | |
Posiłek 3 | |
OWOCE Przykładowo: - jabłko 1szt (150g=78kcal), a duże jabłko ok. 200g=104kcal - gruszka 1szt (150g=81kcal) - pomarańcza 1szt (150g=66kcal) - kiwi 1szt (75g=42kcal) Dobieramy zestaw owoców tak, żeby było ok. 200kcal. |
|
Cały posiłek 200kcal | |
Posiłek 4 | |
ZUPA Zupa krem z pomidorów 1 porcja=1/5 zupy=1/2l zupy=110kcal |
|
Cały posiłek 110kcal | |
Posiłek 5 | |
Łazanki z kapustą i grzybami 1 porcja=1/3 łazanek=185kcal Łazanki w wersji z domowym makaronem tutaj. |
|
Pierś z kurczaka 1 porcja=1 pierś z kurczaka=250g=250kcal |
|
Cały posiłek 435kcal | |
Posiłek 6 | |
KOLACJA Pomidory z porem 1 porcja=cała surówka=120kcal + 150g serka wiejskiego=150kcal |
|
Cały posiłek 270kcal | |
Podsumowanie
dnia: 1660kcal
|
Dzień
16
Posiłek 1 | |
KANAPKI - 3 kromki ciemnego/razowego pieczywa (105g=210kcal) - cienko posmarowane serkiem Turek lub innym kanapkowym o kaloryczności do 150kcal/100g (45g=70kcal) - trzy cienkie plasterki wędliny drobiowej (45g=60kcal) - pomidor w plasterkach, ogórek konserwowy w plasterkach lub rzodkiewki, może być z połową małej cebulki, sałata. Wszelkie dodatki warzywne niech mają ok. 35kcal). |
|
Cały posiłek 375kcal | |
lub | |
PŁATKI Z
MLEKIEM I LEKKIE OWSIANKI
Do wyboru płatki z mlekiem,
płatki z otrębami
z mlekiem, owsianka na wodzie, owsianka na mleku lub dowolne inne
kombinacje
płatków i musli o kaloryczności około 375kcal.
|
|
Cały posiłek 375kcal | |
Posiłek 2 | |
SAŁATKA Serek wiejski z tuńczykiem (z dnia poprzedniego) 1 porcja=1/2 sałatki=270kcal + 1 kromka ciemnego pieczywa=35g=75kcal |
|
Cały posiłek 345kcal | |
Posiłek 3 | |
OWOCE Przykładowo: - jabłko 1szt (150g=78kcal), a duże jabłko ok. 200g=104kcal - gruszka 1szt (150g=81kcal) - pomarańcza 1szt (150g=66kcal) - kiwi 1szt (75g=42kcal) Dobieramy zestaw owoców tak, żeby było ok. 200kcal. |
|
Cały posiłek 200kcal | |
Posiłek 4 | |
ZUPA Zupa krem z pomidorów (z dnia poprzedniego) 1 porcja=1/5 zupy=1/2l zupy=110kcal |
|
Cały posiłek 110kcal | |
Posiłek 5 | |
Łazanki z kapustą i grzybami (z dnia poprzedniego) 1 porcja=1/2 łazanek=280kcal
Łazanki w
wersji z domowym makaronem tutaj.
|
|
Kurczak w sosie selerowym 1 porcja=1/2 gulaszu=170kcal |
|
Cały posiłek 450kcal | |
Posiłek 6 | |
KOLACJA Sałatka czosnkowa ziemniaczano-marchewkowa 1 porcja=1/2 sałatki=185kcal |
|
Cały posiłek 185kcal | |
Podsumowanie
dnia: 1665kcal
|
Dzień
17
Dzień
18
Dzień
19
Dzień
20
Dzień
21
Dzień
22
Dzień
23
Dzień
24
Dzień
25
Dzień
26
Dzień
27
Dzień
28