logo

logo

piątek, 1 marca 2013

Oleje świata, czyli zdrowe tłuszcze w codziennej diecie

Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale tak jak to zwykle bywa na diecie – trzeba zachować umiar. Powinny to być tłuszcze zdrowe o wysokiej jakości, a najlepszą jakość mają oleje tłoczone na zimno. Wybór olejów na rynku jest ogromny, o niektórych sama niedawno się dowiedziałam i tymi informacjami chciałam się z Wami podzielić w ramach podsumowania mojej wiedzy o tłuszczach, o czym pisałam w wielu komentarzach.

Tłuszcze są niezbędne przy wchłanianiu witamin A, D, E i K. Są źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, czyli tych dobrych źródeł energii, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 (kwas alfa-linolenowy)
Te kwasy tłuszczowe mają bardzo wiele zalet, między innymi: działają przeciwnowotworowo (zwłaszcza dotyczy to raka piersi, okrężnicy i prostaty), spowalniają starzenie się komórek, obniżają poziom trójglicerydów we krwi, poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko zawału serca

Kwasy tłuszczowe OMEGA-6 (kwas linolowy)
Podobnie jak omega-3 wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Jednak zbyt duże spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 sprzyja rozwojowi chorób nowotworowych. Dlatego ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji spożycia wspomnianego omega-3 i omega-6.

Kwasy tłuszczowe OMEGA-9 (kwas oleinowy)
Zmniejszają poziom złego cholesterolu jednocześnie podnosząc poziom dobrego. Tym samym mają korzystne działanie na serce i chronią przed zawałem. Kwasy tłuszczowe omega-9 mogą być poddawane obróbce termicznej nie tracąc swoich właściwości odżywczych. 




Wybór olejów na rynku jest bardzo duży, więc przedstawiam te, które udało mi się znaleźć, od tych najbardziej popularnych i powszechnie dostępnych, do wyszukanych smaków z dalekich zakątków świata, które można znaleźć w sklepach internetowych. Jednym z takich sklepów, który znam i mogę polecić jest OLEOFARM FABRYKA ZDROWIA.

 
OLEJ RZEPAKOWY

Olej tłoczony z nasion rzepaku ma podobny skład i wzajemny stosunek ilościowy kwasów tłuszczowych do składu oliwy z oliwek: 60% składa się z kwasu tłuszczowego omega-9, pozostałe kwasy należą do grupy omega-6 i omega-3. Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych olej rzepakowy zimno tłoczony stosowany jest w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
Olej rzepakowy polecany jest do potraw na zimno. Można też na nim smażyć
 
OLEJ SŁONECZNIKOWY

Olej słonecznikowy prawie w 65% składa się z kwasu omega-6 i w ok. 20% z kwasu omega-9. Kwasy te uczestniczą w transporcie cholesterolu w tętnicach, tym samym wpływając korzystnie na pracę układu krążenia. Olej słonecznikowy jest doskonałym składnikiem diet osób chcących utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.
Co do zastosowania wskazówki takie same jak przy rzepakowym, do podawania raczej na zimno. Należy unikać długiego smażenia, bo wtedy robi się bezwartościowy przez utlenianie nienasyconych kwasów tłuszczowych.

 
OLIWA Z OLIWEK

Oliwa z oliwek w 70% składa się z kwasu omega-9 i ma istotne znaczenie w profilaktyce chorób serca i miażdżycy. Kwasy te dbają o prawidłowy poziom cholesterolu LDL, czyli tzw. „złego cholesterolu”. Szerokie zastosowanie oliwy z oliwek od lat bardzo doceniane, bo nadaje się ona do spożycia zarówno na zimno jak i na ciepło. Jest najlepsza do smażenia spośród tych najbardziej znanych olejów. Można na niej smażyć do temperatury 180st.C. 
 


OLEJ LNIANY

Olej lniany zawiera do 70% kwasów omega-3 i ok. 15% kwasów omega-6, koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Olej lniany podnosi odporność organizmu i wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Działa korzystnie na pamięć i koncentrację, a także na układ trawienny chroniąc błony śluzowe przed podrażnieniem i zapewniając prawidłową perystaltykę jelit. Bardzo korzystnie wpływa na włosy, paznokcie i skórę, opóźniając procesy starzenia.
Przeznaczony jest do stosowania na zimno, do potraw słonych i słodkich. Nie wolno na nim smażyć, bo przy podwyższonej temperaturze gwałtownie utleniają się nienasycone kwasy tłuszczowe.

 
OLEJ Z PESTEK WINOGRON

Olej z pestek winogron charakteryzuje się wysokim poziomem kwasu omega-6, którego zawiera ok. 65%. Pełni on rolę naturalnego „transportera” cholesterolu we krwi, przyczynia się także do utrzymania prawidłowego poziomu „złego” cholesterolu oraz ma zastosowanie w profilaktyce chorób serca. Jego podstawową zaletą jest nieporównywalna z żadnym innym olejem właściwość zachowywania naturalnego smaku potraw. Potrawy usmażone na oleju z pestek winogron nie zmienią swoich subtelnych nut smakowych i zapachowych, a przede wszystkim nie będą miały tłustego posmaku.

 
OLEJ KUKURYDZIANY

Olej kukurydziany otrzymywany jest z zarodków kukurydzy. Zawiera ok. 55% kwasu omega-6, prawie 30% kwasu omega-9 oraz dużą ilość naturalnej witaminy E. Witamina E chroni nasze komórki przed utlenianiem i bierze udział w procesie dostarczania składników odżywczych do komórek. Olej kukurydziany można stosować wyłącznie na zimno. 
 


OLEJ RYŻOWY

Olej ryżowy otrzymywany z łusek ziaren ryżu, a dokładniej z otrębów ryżowych. Olej zawiera bardzo duże ilości witaminy E odpowiedzialnej za gospodarkę wodną organizmu. Jest bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6. Doskonale nadaje się do smażenia, gdyż w małym stopniu wchłaniany jest przez potrawy na nim przygotowywane. Dzięki temu dania zachowują swój oryginalny smak. Można go stosować również na zimno.

 
OLEJ Z AWOKADO

Awokado jest owocem o bardzo dużej zawartości tłuszczu. W niektórych krajach owoc awokado jest nazywany „owocem maślanym”. Olej z miąższu owoców awokado zawiera bardzo dużo kwasu omega-9, bo aż 60% oraz około 10% kwasu omega-6. Olej z awokado jest naturalnym kosmetykiem posiadającym wyjątkowe właściwości regenerujące i zmiękczające skórę. Posiada zdolność do bardzo głębokiej penetracji skóry i stymulacji syntezy kolagenu. Przeznaczony jest do stosowania wyłącznie na zimno.

 
OLEJ KROKOSZOWY

Olej otrzymywany z nasion krokosza, zawiera ponad 70% kwasów omega-6 oraz około 15% omega-9, z których słynie oliwa z oliwek. Dzięki bogactwu nienasyconych kwasów tłuszczowych olej krokoszowy może być stosowany w profilaktyce jako dodatek do diety osób dbających o swoje serce. Olej ten jest również naturalnym kosmetykiem. Stosowany zewnętrznie pomaga spowolnić odrost włosów po depilacji. Polecany jest do stosowania tylko do potraw na zimno, nie wolno na nim smażyć. 
 


OLEJ Z PESTEK DZIKIEJ RÓŻY

Olej tłoczony na zimno z pestek wydobytych z dojrzałych owoców dzikiej róży wyróżnia się spośród innych olejów wysoką zawartością niezbędnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-3 (ok 33%), omega-6 (ok. 40%) i omega-9 (ok. 15%). Jest jednym z nielicznych olejów roślinnych tak bogatych w kwasy omega-3. Ze względu na cenne właściwości nawilżające olej z dzikiej róży używany jest do pielęgnacji skóry i obecnie stanowi cenny składnik renomowanych kosmetyków. Odświeża suchą i uszkodzoną skórę, w naturalny sposób poprawia jej elastyczność i jędrność, hamując procesy starzenia. Stosowany wyłącznie do potraw na zimno, nie nadaje się do smażenia, gdyż powoduje to gwałtowne utlenienie nienasyconych kwasów tłuszczowych i utratę wartość odżywczych. 
 

OLEJ Z LNIANKI (RYDZOWY)

Olej z lnianki zawiera ok. 35% kwasów omega-3 i 20% omega-6. Jest jednym z nielicznych olejów roślinnych tak bogatych w kwasy omega-3. Dzięki temu może być źródłem omega-3 dla kobiet w ciąży, dzieci, osób z chorobami serca i osób starszych. Jego szczególny korzenny smak sprawia, że jest on świetnym dodatkiem do sałatek śledziowych, ziemniaczanych, warzywnych, białego sera oraz kasz. Stosuje się go wyłącznie na zimno. 
 

OLEJ KONOPNY

Olej konopny wytwarzany jest z nasion konopi. I tu dobra (lub zła) wiadomość – olej ten jest całkowicie wolny od substancji psychotropowych, które występują jedynie w kwiatach, liściach i łodygach konopi, ale nie występując w nasionach. Olej konopny jest cennym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które łącznie stanową 75% oleju oraz kwasów omega-9. Olej konopny polecany jest szczególnie osobom z trądzikiem i zapaleniami skóry. Aktywne biologicznie składniki oleju konopnego utrzymują skórę w dobrej formie oraz zapobiegają podrażnieniom, łojotokowi i przedwczesnemu starzeniu oraz poprawiają jej odporność na niesprzyjające warunki środowiska. Do stosowania wyłącznie na zimno.

 
OLEJ Z ORZECHÓW LASKOWYCH

Olej z orzechów laskowych dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, przy czym dominuje w nim kwas omega-9, który ma korzystny wpływ na utrzymanie dobrego cholesterolu, na układ krążenia i układ sercowo-naczyniowy. Olej z orzechów laskowych polecany jest osobom intensywnie uczącym się, mającym kłopoty z pamięcią, nadpobudliwością i zasypianiem, dzieciom oraz młodzieży przemęczonej nauką i osobom pracującym umysłowo. Do stosowania wyłącznie na zimno, szczególnie do deserów i ciast ze względu na delikatny słodkawy smak i intensywnie orzechowy zapach.

 
OLEJ ARACHIDOWY

Olej arachidowy otrzymywany jest z orzechów arachidowych zwanych orzeszkami ziemnymi. Bogaty jest w kwasy tłuszczowe omega-9, których zawiera ok. 70%. Olej arachidowy jest doskonałym dodatkiem dla osób stosujących diety odchudzające. Do stosowania wyłącznie na zimno, szczególnie do deserów i ciast ze względu na delikatny słodkawy smak i intensywnie orzechowy zapach. 
 


OLEJ Z ORZECHÓW WŁOSKICH

Olej z orzechów włoskich bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, których zawiera około 72%, z czego omega-6 stanowią ok. 60%, a omega-3 ok. 12%. Spożywanie oleju z orzechów włoskich pobudza umysł, dlatego zalecany jest on uczącym się dzieciom i młodzieży oraz osobom dorosłym pracującym intelektualnie. Do stosowania wyłącznie na zimno, szczególnie do deserów i ciast ze względu na delikatny słodkawy smak i intensywnie orzechowy zapach. 
 

OLEJ SEZAMOWY

Olej sezamowy składa się w 40% z kwasów Omega-9 ponad 40% z Omega-6. Olej sezamowy jest bardzo aromatyczny, o zapachu lekko orzechowym i delikatnie pikantnym posmaku. Do stosowania wyłącznie na zimno do deserów i ciast, do potraw kuchni azjatyckiej. 
 


OLEJ Z PESTEK DYNI

Pestki dyni są cennym źródłem fosforu, potasu i wapnia oraz błonnika i odżywczego oleju. W oleju z pestek dyni zawarte są kwasy omega-6 i omega-9, które regulują gospodarkę cholesterolem we krwi wspomagając profilaktykę miażdżycy i chorób serca. Olej stosuje się jedynie do potraw na zimno.
 

Te najbardziej popularne oleje można dostać w każdym markecie. Po resztę odsyłam do strony OLEOFARM FABRYKA ZDROWIA. Znajdziecie tam nie tylko oleje, o których tu pisałam, ale też wiele innych prozdrowotnych produktów. 





44 komentarze:

  1. Dlatego się nie bójmy olejów :) jedna łyżka stołowa dziennie (np. do sałatki) nie dość że poprawi walory smakowe to i dobrze wpłynie na zdrowie :) wewnątrz jak i na zewnątrz,dla skóry i włosów to raj :) pozdrawiam.Dominika.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam oleje zarówno do jedzenia jak i pielęgnacji włosów czy cery! Sprawdzają się rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja gorąco polecam olej kokosowy, nie tylko do jedzenia:) jest rewelacyjny dla wysuszonej skóry i włosów:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja polecam rowzniez olej kokosowy, ktory sprzyja odchudzaniu i jest lekiem na wszystko:) http://olejkokosowy.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Dlatego w mojej diecie nie brakuje zdrowych olei. Bardzo lubie olej lniany za dzialanie, zas za smak cenie olej rydzowy. Nie probowalam tego z pestek dynii a konopny uzywam do pielegnacji wlosow i twarzy :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy to prawda, że oleje i oliwę należy przechowywać w lodówce? U mnie by się po prostu nie zmieściły więc trzymam je w szafce. Co sądzicie?
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie slyszalam o tym,mysle,ze przechowywanie w szafce jest jak najbardziej prawidlowe,bo olej za duzo swiatla(slonca)nie lubi.

      Usuń
    2. Mam informacje o tym, który jak przechowywać, bo to różnie. Jutro dopiszę.

      Usuń
  7. kiedy będą te metamorfozy ?

    Anna
    pozdrawiam ':))

    OdpowiedzUsuń
  8. Warto wspomniec o oleju arganowym,jego niesamowite wlasciwosci robia furore na calym swiecie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No chyba na twarz :P

      Usuń
  9. Też warto pamiętać o oleju kokosowym;) Bo to dopiero skarbnica i nie tuczy, tylko wręcz przeciwnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. To ja dodam, że oliwa z oliwek jest wartościowa tylko wtedy, kiedy przechowuje się ja w ciemnej butelce i spożywa do pół roku od produkcji, tak więc większość oliw w sklepie jest mało wartościowa (najlepiej kupić droższą oliwę i spożyć ją w miarę szybko)albo używać olej rzepakowy lub inny , który wyrabiany jest z produktów rosnących w naszym regionie geograficznym. Olej rzepakowy jest nazywany "oliwą połnocy" i jest polecany do smażenia, jako że ma najwięcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Informacje min.: z http://vod.pl/wiem-co-jem-oleje,80172,w.html.

    OdpowiedzUsuń
  11. Magda i ja nie żwięta;) Uwielbiam cole light - choć staram się już nie pić codziennie;)

    OdpowiedzUsuń
  12. hahaha Magda ubawiłam się po pachy Kuby ważeniem i ćwiczeniami, hehehe też udany artysta;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam :) Pani blog ogladam coedziennie jestem osoba mloda i mam pytanie bo brzegladajac ten blog znalazlam watek dotyczacy owocow ja bardzo lubie jesc jablka czy po przyjezdziz uczelni ( dodam ze to pierwszy rok ) wieczorkiem okolo 21 moge pozwolic sobie na jablko duze lub dwa male nie chce zapychac sie na noc chlebem a salatek nie przygotuje bo jak przyjezdzam jestem bardzo zmeczona co Pani mi poradzi ? Pytam sie pani bo bardzo podziwiam motywacje i sukces jak rowniez czytalam ze Pani uwielbia owoce prosze o rade
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie z tymi owocami, to nie jest nic strasznego. Opisałam owoce pod względem kalorycznym, bo kiedyś umiaru nie znałam. Potrafiłam zjeść pół kilo winogronu, zapchać to bananami, jabłkami i do tego oczywiście normalna kolacja, czyli kanapki z żółtym serem, masłem i majonezem. To nie chodzi o to, że owoce tuczą jakoś nie wiadomo jak. Na pewno kalorie też mają i na pewno przy nadmiarze (uważam, że to co kiedyś zjadałam ok 2kg owoców dziennie i to wcale nie tych niskokalorycznych), to nie było nic mądrego. Jasne, pewnie bym na tym schudła, jakbym nie jadła wtedy nic innego. A ja nie jadłam owoców zamiast posiłków tylko się nimi opychałam po obiedzie, po kolacji i w międzyczasie.

      Usuń
  14. Ja moge sie najlepiej wypowiedziec o oliwie z oliwek :p hihi mieszkam w hiszpani od 10lat i nie wierzcie w zadne brednie na jej temat KAZDA powtarzam KAZDA butelka oliwy jest dobra nawet ta matki tesco czy carrfur fakt w polsce sa one bardzo drogie... oliwy z oliwek nie wolno przechowywac w lodowce tylko w temperaturze pokojowej i wcale az tao szybko nie trza jej sporzyc! co do odcieni butelek to mit i marketing kazdej fabryki fak jest taki ze ciemne butelki sa zazwyczaj z oliwek super intensywnych lub czarnych oliwe (to bardziej typowe we wloszech) ceny,kolory i smaki to jedyne roznice bo kazda oliwka ma inny odcien zieleni i swoja intensywnosc do ktorej trza sie przyzwyczaic bo warto ;)

    Mimo ze jestem zwolenniczka oliwy musze wspomniec o oleju kokosowym ktory jest nr.1 na rynku poniewaz nie ma prawie kalori i nie tuczy jednak jego posnak jest inny od wszystkich kokosowy hihi mialam przyjemnosc byc na konferencji dr.goerd lidera produkcji tego oleju jak takze maki kokosowej i powiem ze obie rzeczy sa rewelacyjne nie wiem czy w pl dostepne... wspomne tyle ze dawniej uwazano ten olej za zlo teraz po wielu latach i doswiadczeniach jest nr.1 tyle z.mojej strony. magdo fajny bloog ;) a kazda z pan niech sama odnajdzie swoje zrodlo tluszczu wg upodoban

    OdpowiedzUsuń
  15. Halo

    Nazywam się Sherry Wayne, z USA. Byłem chory na raka około 3 lat i wykryto u mnie raka piersi.

    Zrobiłem chemioterapię, ale rak wrócił po chwili i mam dość wydawania pieniędzy na chemioterapię i radioterapię, które nie leczy raka całkowicie, więc postanowiłem szukać alternative.i zrobił jakieś badania i odkryłem, że leczy raka oleju konopnego więc postanowiłem zakupić it.my poszukiwanie wiarygodnych źródeł na zakup oleju konopnego z był bezskutecznie aż znalazłem Dr Calligan Lottie, która sprzedała oleju konopnego do mnie i powiedział mi, jak z niego korzystać za pośrednictwem poczty calliganlottie_cannabiscurescancer@outlook.com

    Poszedłem za jego instrukcjami, teraz jestem rak darmo.

    OdpowiedzUsuń
  16. Madziu to używac olej czy nie?;)))))) A jak tak to który radzisz zakupić i na zimno i na ciepło, ja musze gotowac podwójnie, ponieważ mój facet jada tradycyjnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie smażyć na głębokim oleju, nie lać bezsensownie do wszystkiego. Używać z umiarem i dla zdrowia i smaku. Delektować się smakami - dlatego polecam różnorodne nowości. Wszystko napisane, które na zimno, które na ciepło. Ja też wszystkich nie mam w domu, żeby tak w ciemno polecać.

      Usuń
  17. Zauważyłam, że we wszystkich Pani przepisach potrawy przygotowuje się bez tłuszczu, dlatego chciałam zapytać, czy rezygnując z tłuszczu typu masło olej, ale nie stosując produktów light, można doprowadzić do poważnych ubytków w organizmie? Może to pytanie wydaje się dziwne, ale ostatnio czytałam o kobiecie, która poprzez ograniczanie tłuszczu straciła okres.

    OdpowiedzUsuń
  18. skąd ta informacja, że olej lniany ma tak dużo kwasów omega-6 a tylko 4% omega-3!?!? Olej lniany to jedno z lepszych źródeł omega-3 !
    Dalszych już nie czytam... Proszę zweryfikować te informacje jeszcze...

    OdpowiedzUsuń
  19. a olej kokosowy ? Wcinam codziennie i jest przepyszny! Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie dotarłam do niego :)

      Usuń
  20. Pani Magdo, dziękuję za świetny tekst. Właśnie po dwóch latach drastycznego odchudzania i monodiety staram się odbudować swój organizm i wprowadzić zrównoważone menu. Dopiero niedawno odkryłam, że tłuszcze są jednak bardzo ważne w diecie. Na zimno używam właśnie kokosowego mercoli a do smażenia lniano-rzepakowego golden drop. Pomyślałam sobie, że skoro nie wiem, który olej wybrać, to upiekę dwie pieczenie na jednym oleju ;-) i postawię na mieszankę, bo one podobno łączą zalety różnych rozwiązań. Ogólnie też zgadzam się, że olej rzepakowy jest niedoceniany, a oliwa z oliwek sprawia moim zdaniem wrażenie nieco przecenianej.

    OdpowiedzUsuń
  21. Na oleju lnianym nie powinno się smażyć (nawet jeśli to mieszanka) bo traci swoję właściwości.To jest olej ,który używa się wyłącznie na zimno. Ja np go piję bo pomaga mi na trawienie.

    OdpowiedzUsuń
  22. Właśnie słyszałam w ,, Pytaniu na śniadanie'' Opinię eksperta na temat olei, który powiedział, że bezkonkurencyjny jest olej rzepakowy. Lepszy od oliwy, ponieważ ma dużo więcej kwasów omega 3 oraz o wiele mniej tłuszczów nasyconych. Więc teraz dylemat czy używać oliwy z oliwek czy oleju rzepakowego ?

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja słyszałam również wypowiedz eksperta,który twierdził że jednak olej rzepakowy.Oliwa z oliwek tak ale nie u nas tylko np Włochy. Co polskie to Polakom co włoskie to Włochom.Generalnie chodzi o to co zdrowe dla nich to nie koniecznie dla nas.Inny klimat,inne życie :) Tak że napewno dla nas będzie zdrowszy olej rzepakowy a najzdrowszy lniany :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Dla nas na pewno zdrowszy rzepakowy.Ja też słyszałam wypowiedz nie jednego eksperta ,oliwa z oliwek a i owszem ale nie dla nas np.dla włochów.Co polskie Polakom co włoskie Włochom.Dla nas najzdrowszy rzepakowy i oczywiście lniany.

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam:)
    Ja chciałam zachwalić i polecić olej lniany!!! Zaczęłam go stosować ,bo przeczytałam że działa pozytywnie na skórę;)A ja miałam ogromne problemy ze skórą,- atopowe zapalenie skóry. Jeśli ktoś zetknął sie z tą przypadłością to wie jakie to uciążliwe,skóra an całym ciele mega sucha,szorstka,a dłonie to juz w ogóle plus częste rany.Od lekarzy dermatologów dostawałam maści ze sterydami,oczywiście pomagały ale tylko na krótką chwile,a ilez można stosować takie świństwo, które me szereg negatywnych właściwości na organizm. I tu pomógł właśnie olej lniany!!! Po 2 miesiącach picia tego oleju 2 łyżki dziennie moja skóra stała się miękka,delikatna, w życiu nie miałam takich fajnych dłoni;)Atopowe zapalenie skóry zniknęło całkowicie (pije już teraz 7 miesiąc,ale profilaktycznie 1 łyżke na dzień:) )Także gorąco polecam ,bo wiem że działa!!!;) Anka;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Świetne oleje już mam lniany i z pestek dzikiej róży, uważam że oleje z oleofarm są najlepsze jakościowo. Warto kombinować ze smakami, nie dość że smacznie to i zdrowo.

    OdpowiedzUsuń
  27. Olej z awokado jest idealny do smażenia. Dlaczego napisano, żeby stosować go wyłącznie na zimno???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słyszałam, że do smażenia można wykorzystać olej rzepakowy, kokosowy, ryżowy, ale o smażeniu na oleju z awodako nie. Ja też jestem zwolenniczką używania ich w kuchni i kosmetyce, bardzo cenię sobie za zalety, szczególnie lubię olej z pestek dyni oleofarm.

      Usuń
  28. Czy np olej z orzechów włoskich, lniany, ryżowy można dawać na zimno małemu dziecku?

    OdpowiedzUsuń
  29. Olej z miąższu awokado - uwielbiam! Niezastąpiony w sałatkach i dipach. Oczywiście pamiętam, że nie można go poddawać nawet minimalnej obróbce termicznej, ale to w sumie zamach na cudne właściwości większości dobrych olejów ;) Kupuję ten http://freedelikatesy.pl/olej_z_miazszu_awokado_bio_250ml_bio_planete.html jest pyszny nawet solo z chlebkiem ;) Pozdrawiam, Jola

    OdpowiedzUsuń
  30. Mój ulubiony to nierafinowany z siemienia lnianego. Przechowywany w lodówce może stać do 3ech miesięcy (nie jełczeje) i ma zrównoważoną ilość kwasów OMEGA3 i OMEGA6
    http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/jak-wybierac-dobre-tluszcze/

    OdpowiedzUsuń
  31. a ja słyszałam wiele dobrego o oleju kokosowym - nierafinowanym, Podobno ma bardzo dużo zdrowotnych właściwości, myślę, aby podawać go dziecku, tylko mam obawy bo to byłaby nowość w naszym jadłospisie, przyznam się że olej kokosowy raczej kojarzy mi się z kosmetykiem :) a nie z używaniem go do posiłków.

    OdpowiedzUsuń
  32. a co o oleju kokosowym?? Pan Jerzy Zięba -naturoterapeuta uważa ż olej rzepakowy to silna toksyna i nie wolno go spożywać.

    OdpowiedzUsuń
  33. https://www.youtube.com/watch?v=VN7jGjxK0F8

    OdpowiedzUsuń
  34. Oprócz oleju kokosowego,na żadnym oleju roślinnym nie powinno się smażyć (są one w różnym stopniu nienasycone, więc po podgrzaniu tworzą się wolne rodniki, my je zjadamy i sądzimy że jemy dobroczynne "omegi",po których nie ma śladu.Robimy sobie więcej szkody niż pożytku). Oleje roślinne tylko na zimno.Polecam bardzo ciekawą książkę Pana Jerzego Zięby "Ukryte terapie",w której bardzo szczegółowo opisuje mechanizmy utleniania i dlaczego nie wolno tego robić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się-ewentualnie można smażyć na maśle klarowanym,pozostałe tłuszcze i to nie wszystkie są dobre tylko na zimno do surówek czy sałatek

      Usuń
  35. Nie da się ukryć, że oleje to naprawdę ważny element każdej diety. Oczywiście nie mylmy olejów z z margarynami, tłuszcze trans w nich zawarte mogą wywrzeć zupełnie odwrotny skutek dla organizmu. Z olejów jednak największe zaufanie mam do rzepakowego ;)) najdłużej go używam i wiem, że do przyrządzania potraw smażonych jest idealny ;)) przede wszystkim dbam o wybranie dobrego dostawcy (olej nie może być stary i źle przechowywany) polecam http://www.zdrowazywnosc.com.pl/produkt-861.html, nie zawiodłam się ani razu ;))

    OdpowiedzUsuń