logo

logo

wtorek, 28 lutego 2012

Mąka pełnoziarnista, makaron, pieczywo

Mąka

Przyznaję, że nad mąką nigdy się nie zastanawiałam. Rozróżniałam ziemniaczaną, bo jest dość charakterystyczna, kupowałam tortową, bo mi mówili, że jest najlepsza i wiedziałam, że jest żytnia, ale specjalnie często jej nie używałam. Nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego, co te nazwy wrocławska, poznańska czy krupczatka tak naprawdę znaczą. Zainteresowałam się tematem tylko dlatego, że chciałam wiedzieć o co tyle szumu w tej mące pełnoziarnistej, no i przy okazji dowiedziałam się bardzo wiele o innych mąkach, które są dostępne w naszych sklepach. Mąka pełnoziarnista zawiera dużo błonnika, dlatego jest mąką, która w mojej dietetycznej kuchni teraz dominuje. To nie znaczy, że jestem przeciwniczką białej mąki, bo też jej używam. Do niektórych potraw pełnoziarnista się nie tyle nie nadaje, co zmienia ich smak tak bardzo, że z niej rezygnuję, bo tęskni mi się za smakami takimi, jakie znam od zawsze.


Znalazłam kilka przydatnych informacji na temat rodzajów mąki.

  • Mąka pszenna – bogata w błonnik, im bardziej pełnoziarnista tym lepsza, generalnie nadaje się do wszystkiego.
  • Mąka żytnia – jest ciemna, nadaje się do wypieku chleba żytniego, ale trzeba ją mieszać z mąką pszenną.
  • Mąka orkiszowa – ostatnio bardzo popularna, sprawdza się do wypieku chleba orkiszowego, ale też do innych wypieków, np. drożdżowych bułeczek, również na słodko.
  • Mąka jęczmienna – dodawana jest jako dodatek do pieczywa żytniego lub pszennego.
  • Mąka gryczana – aromatyczna mąką dodawana jako domieszka do chleba, sprawdza się do wypieku naleśników gryczanych.
  • Mąka ziemniaczana – dodawana do sosów, do budyniu jako zagęszczacz.
  • Mąka kukurydziana – doskonała do wypieków wszelkiego rodzaju, jako zastępczyni mąki pszennej, nadaje ładnego żółtego koloru.

Mąkę wybieramy w zależności od potrzeb, a kierujemy się typem mąki – im wyższy typ, tym mąką ciemniejsza i zdrowsza, bo więcej w niej zmielonych otrębów bogatych w wartości odżywcze.
  • Do pieczenia ciast biszkoptowych najlepsza mąka tortowa Typ 400 i Typ 450. Biszkopty są wtedy lekkie, puszyste i odpowiednio jasne, wtedy torty i ciasta wyglądają bardziej apetycznie.
  • Do kluch, pierogów, kopytek, spodów do pizzy najbardziej sprawdza się mąka poznańska Typ 500.
  • Do kruchych ciasteczek polecana jest mąka krupczatka Typ 500.
  • Do placków drożdżowych i ciast na bazie ciasta francuskiego wykorzystuje się mąkę wrocławską Typ 500 lub luksusową Typ 550.
  • Do wyrobu i wypieku chleba i bułeczek, w zależności jak bardzo ciemne chcemy chleby nadaje się mąka żytnia Typ 720, mąka pszenna chlebowa Typ 850, mąka sitkowa Typ 1400, mąka graham Typ 1850 i mąka razowa Typ 2000 i inne o typie większym niż 2000. Im wyższy typ, tym ciemniejsze pieczywo.

Podsumowując informacje, które zebrałam można zauważyć, że każda mąka jest do czegoś innego. Ale to nie znaczy, że z mąki pełnoziarnistej nie zrobimy biszkopta. Piekłam, da się i jest na pewno zdrowy, ale jest ciemny, bardziej mokry, smakiem się różni całkowicie i w połączeniu z puszystymi tradycyjnymi masami z bitej śmietany może smakować inaczej, co nie znaczy, że gorzej. Ja zaryzykowałam, podałam na stół i nikt nie marudził, jadł ze smakiem jak każde inne wypieki. Dlatego w większości przypadków stosuję pełnoziarnistą mąkę z pełnego przemiału.



Otręby




Otręby to produkt powstały z przemiału zbóż, stąd mamy otręby pszenne, owsiane i żytnie. Zawierają dużą ilość błonnika i są bogactwem witamin i mikroelementów, dzięki czemu wspomagają procesy trawienne, regulują przemianę materii i pomagają w profilaktyce schorzeń układu pokarmowego. Dzięki tym zaletom są cenione i polecane jako element zdrowej diety, a przez to, że powodują na dłużej uczucie sytości wspomagają nas podczas diet odchudzających.







Otręby pszenne – powstają podczas przemiału pszenicy, są dodatkowo prażone, dzięki czemu zyskują na smaku. Błonnik zawarty w tych otrębach nie podlega trawieniu, więc przechodzi przez przewód pokarmowy w pierwotnej postaci i doskonale go oczyszcza z niestrawionych resztek pokarmowych. Są najmniej kaloryczne z wszystkich otrębów.

Otręby owsiane – powstają podczas przemiału ziaren owsa. Podobnie jak pszenne zawierają dużo błonnika, który wspomaga trawienie, powoduje zwiększenie objętości spożywanego jedzenia, co zapewnia nam poczucie sytości na dłużej. Są najbardziej kaloryczne, ale też najbardziej bogate w białko.

Otręby żytnie – powstają podczas przemiału żyta. Nie różnią się zasadniczo od otrębów pszennych, główna różnica jest jedynie w smaku. Zaleca się, żeby otręby żytnie przed podaniem czy zastosowaniem namoczyć w wodzie.

Zarodki pszenne – są najważniejszą częścią ziarna, z której wyrastają kiełki, stąd też są wysoko cenione w zdrowej, codziennej diecie. Spośród wszystkich produktów zbożowych mają najwyższy poziom białka (ok. 28g/100g) i bardzo wysoki poziom składników mineralnych.



Makaron pełnoziarnisty

Makaron, to produkt wytwarzany z wody i mąki lub wody, mąki i jajek, wtedy nazywany jest jajecznym. O rodzajach makaronu nie będę się rozpisywać. Chciałabym tylko pokazać czym jest makaron pełnoziarnisty, który wprowadziłam na stałe do codziennej diety. Powszechnie wiadomo, że jak coś jest pełnoziarniste, to znaczy pełnowartościowe i bogate w składniki odżywcze, zatem po prostu zdrowe. Makaron pełnoziarnisty robiony jest z mąki z pełnego przemiału, czyli zawiera więcej błonnika regulującego przemianę materii, więcej witamin i minerałów. Taki makaron dłużej się trawi, więc też daje uczucie sytości na dłuższy czas. Zatem w przypadku makaronu warto postawić na jakość tego, co się spożywa. I nie są tu ważne kalorie, bo czy biały czy pełnoziarnisty wartości kaloryczne są podobne, ale wartości odżywcze i właściwości różne.




Pieczywo pełnoziarniste



Pieczywo pełnoziarniste zdecydowanie zdominowało mój chlebak, białego w ogóle nie kupuję. Moje osobiste odczucia są takie, że ciemny chleb czy wieloziarniste bułeczki są smaczniejsze i bardziej chrupiące. Myślę, że ich nie zamienię na nic innego. I potwierdzam na sobie, bułką pełnoziarnistą czy też czarnym chlebem najadam się na dłużej, więc te wszechobecne słowa, że pełnoziarnisty zapewnia uczucie sytości na dłużej, to prawda. A inne zalety tego pieczywa – usprawnia działanie przewodu pokarmowego, zmniejsza ryzyko chorób serca, cukrzycy, nadwagi i do tego daje poczucie tego, że zrobiło się coś dobrego dla siebie, dla swojego zdrowia. Kto oporny niech spróbuje, jest taki szeroki wybór pełnoziarnistego pieczywa, że każdy znajdzie smak dla siebie.




55 komentarzy:

  1. I kolejny ciekawy temat! Jak to dobrze, ze udalo mi sie trafic na Twojego bloga :)

    Coz ja moge powiedziec na temat maki... w domu mam zawsze pszenna, pszenna pelnoziarnista i zytnia razowa. Do nalesnikow, bulek, ciast itp. dodaje w roznych proporcjach. Ostatnio w sieci na blogu mojewypieki podany byl przepis oparty w calosci na mace zytniej razowej - upieklam i wyszlo pyszne, wiec polecam ;)

    Pieczywo kupuje tylko i wylacznie ciemne - graham, pelnoziarniste, orkiszowe. Swego czasu pieklam w domu chlem na zakwasie, ale niedopilnowalam zakwasu i go zepsulam - chyba pora nastawic nowy ;P

    Makaron tez jadamy tylko pelnoziarnisty - swiderki, penne, spagetti marki Lubella. Mozna sie nimi porzadnie nasycic i sa rownie zmaczne co ich bialutcy bracia i siostry ;)

    Dzis mialam rosolek na obiad ze swiderkami pelnoziarnistymi, kurczakiem, marchewka, koperkiem - czego chciec wiecej? ;)

    Czekam na kolejnego posta!
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekasz na kolejny POST a nie posta :)

      Usuń
  2. Hej, świetne przepisy! :)
    Mam pytanko co do tego posta, a konkretniej co do mąki. Czy można mąkę pszenną pełnoziarnistą używać do robienia klusek/pyz gotowanych zamiast ziemniaczanej, czy raczej to nie wyjdzie?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam, ale mam cały czas to w planach, żeby spróbować. Myślę, że można, ale na pewno nie będzie to smak kluch śląskich. Już to widzę jak daję przepis na śląskie pełnoziarniste czy kopytka i cały Śląsk mnie tu podsumuje, że to profanacja :D Ale na pewno jakieś kluchy wyjdą, zapisuję pomysł i zrobię w najbliższym czasie, bo mi smaka robicie takimi pytaniami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniam mniam kluseczki śląskie pycha do tego modra(czerwona) kapustka, jutro będzie jedna kluseczka.Ania.

      Usuń
    2. Hej :-) jestem ze śląska i na pewno o profanację Cię nie oskarże ;-)

      Usuń
    3. dziękuję, to w takim razie spróbuję, będziesz mnie bronić jakby co :D

      Usuń
  4. Pytanie laika: czy mąka pełnoziarnista, to to samo co razowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Faktycznie, artykuł może wielu zmylić, bo właśnie i razówka i graham jest z całego ziarna. Ale...
      W niektórych publikacjach mąka pełnoziarnista to przemiał 3000. W klasycznym podziale faktycznie nie ma mąki 3000, ale można ją otrzymać. Wszystko zależy od rodzaju ziarna albo zróżnicować frakcje. Wystarczy np. że jest ziarno o grubej okrywie nasiennej (być może tak jest z mąką orkiszową, bo ona często występuje jako "pełnoziarnista 3000") które daje popiołowość 3000, albo można dodać do przemiału otrąb albo odebrać bielma.
      I tu należy skrytykować autorkę artykułu, która zdecydowała się napisać o mące pełnoziarnistej i produktach z niej zrobionych, a nic nie pisze z jakiego może być przemiału.

      Usuń
    3. Dziwi mnie zawsze, że ktoś poświęca godzinę swojego cennego życia (od jednego nieudanego wpisu po drugi pooprawiony o wiedzę zdobytą w google) tylko po to, że dopisać to fundamentalne zdanie, że krytyka się należy autorce. To fascynujące, że tak się angażujecie w życie bloga!

      Usuń
  5. Co do pieczywa pełnoziarnistego - po sobie też widzę, że syci na dłużej. Dlatego dzień zaczynam z pełnoziarnistą bułką. Wtedy mam pewność, że mnie w trakcie porannych zajęć na uczelni nie rozproszy burczenie... ;)
    Pozdrawiam Panią bardzo serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jak się odchudzałam miałam wpojone (przez samą siebie)że pieczywo to zło, więc jadłam super lekkie chrupkie. Jak przestałam się odchudzać, to zmieniłam na chleb ciemny, potem na bułkę ciemną i zgubnych zmian kilogramowych nie widzę, za to na pewno nie chodzę głodna jak po tych chrupkich kromeczkach.

      Usuń
    2. Witajcie:)
      Mam pytanie odnoście mąki żytniej razowej. Próbowałam dzisiaj zrobić z niej naleśniki, bo namiętnie się odchudzam;) Przepis- po 1 szkl. wody i mleka, 1,5 szkl. mąki żytniej razowej, jajko, szczypta soli i cukru do smaku (ja zamiast cukru rozpuściłam kilka tabletek słodzika w wodzie), łyżka oliwy z oliwek. Napaliłam się na obiad w postaci tych słodkich placuszków co najmniej tak jak szczerbaty na suchary, i co? Otóż smażenie ich to istny koszmar, nadmienię że smażyłam beztłuszczowo na patelni teflonowej. Nie można przewrócić ich na drugą stronę, bardzo się rwą a na domiar złego jeżeli uda się jakiegoś przewrócić to i tak po usmażeniu w środku jest surowy. Co robię nie tak? Czy mąka żytnia razowa nadaje się w ogóle do naleśników?

      Usuń
    3. Moje doświadczenia w kuchni z mąką razową nauczyły mnie, że ta mąka sama w sobie, to nie jest dobry pomysł, ją trzeba mieszać ze zwykłą, bo zwykła scala ciasto tak, żeby się właśnie nie rozwalało. Kiedyś w niewiedzy chciałam upiec chleb razowy, więc wymyśliłam, że zamiast białej mąki dam tylko razową. Po godzinie pieczenia po pierwsze nie wyrósł, po drugie po przekrojeniu się wylał :) Dlatego naleśniki nie wychodzą, bo moim zdaniem ta mąka nie wiąże nic w całość. Ale to tylko z doświadczenia mówię, jak ktoś wie coś innego niech pisze :)

      Usuń
  6. Oświeć mnie, bo może robię źle, a nie wiem. Oszczędzam na mącę pełnoziarnistej (bo ceny jej są dużo za duże) i kupuję najbardziej dostępną, pszenną 550. Do tego dokupuję otręby (najczęściej żytnie) i mieszam to.
    wychodzi dużo taniej, ale nie jestem pewna... czy to dobry zamiennik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pełnoziarnista z Lubelli nie jest aż tak wiele droższa od zwykłej, może o 1zł, nie więcej. Też się kiedyś zastanawiałam nad dodaniem do białej otrębów, ale to dalej będzie biała mąka tylko otręby wzbogacą potrawę o wartości odżywcze. No na pewno to zdrowszy sposób niż użycie tylko białej mąki. Ale sprawdź tą Lubellę, ja ją kupuję :)

      Usuń
    2. Używałam pełnoziarnistej "Gdańskich młynów". Jest w normalnej cenie, ale białą mąkę kupuję od zaprzyjaźnionego rolnika... stąd ta wielka (dla mnie) różnica.
      Chyba spróbuję się jeszcze go podpytać, czy nie robią mąki pełnoziarnistej :)

      Usuń
  7. Przez przypadek zrobiłam dzisiaj kopytka z mąki pełnoziarnistej i były pyszne :) Mi smakowały, co nikogo nie zdziwi ( jestem w ciąży ) ale i mój "smakosz", który nie toleruje " byle czego " dołożył sobie bonusowa porcje mimo godziny 20 :)już nie wspominając o słodko żernej 10- latce, której zrobiłam wersję z cynamonem :)
    Chlebek pełnoziarnisty 3 zboża piekę w niedzielę rano, starcza na 7 dni, po 2 kromkach/osoba, wychodzi, że jest taniej, zdrowiej i smakuje lepiej niż dmuchane, obmacane białe bułeczki ze stonki :). Dodam, że ze względu na zgagę ciążową już nie robię na zakwasie, a na drożdżach i jest smaczniejszy wg.mnie.
    Na makaron pełnoziarnisty udało mi się również przestawić rodzinkę:).
    A co ja chciałam......aaaa juz wiem, fajny art. :) w koncu ktos podsumował "makę" ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Czytam i czytam i normalnie spowiedź dnia :) Bułeczki ze stonki - obmacane :) No starałam się to podsumować tak, żeby w końcu była jasność, bo sama miałam zawsze problem o co chodzi w tych nazwach. Za młodu to myślałam, że wrocławska jest z Wrocławia a poznańska z Poznania. I zdziwiona byłam, że takie wielkie miasto jak Warszawa nie dorobiło się własnej mąki warszawskiej. Dziwne, nie? :D

      Usuń
    2. a kopytka wypróbuję na pewno, skoro wychodzą to zrobię :)

      Usuń
  8. witam
    też używam mąki pełnoziarnistej, a zaczęłam 3 lata temu od odchudzania - pełnoziarnista ma niski IG i jest idealna w tym celu, 1 kromka syci, dodatkowo z samorobionym chudym serkiem- oczywiście piekę chleby i co się na niej da, ale też czasami używam innej mąki, bo faktycznie nie wszystko smakuje na tej mące. No i jakość mąki pełnoziarnistej też jest ważna, nie lubię tej najtańszej z auchan, preferuję eko z Carrefour- jest w dobrej cenie i wychodzi o wiele lepsze pieczywo , niż z tej z auchan, jak dzień do nocy, jeszcze polecam tę z lubelli.
    Mam ochotę zrobić pączki z pełnoziarnistej- ale nie wiem, jaki będzie efekt. Ktoś robił?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chodzi mi o pączki pieczone w piekarniku, (mój plan: zamiast cukru fruktoza- i tylko 2 jaja na 650 gr mąki)

      Usuń
    2. moje doświadczenia 3 letnie z mąką pełnoziarnistą: pszenna razowa idealnie łączy się z drożdżami, natomiast żytnia tylko i wyłącznie proszek do pieczenia, na żytniej z drożdżami ciasto nie rośnie i jest mało jadalne ( chociaż na początku o tym nie wiedziałam i piekłam taki chlebek, mąż go zjadał)

      Usuń
    3. Znajdź u mnie przepis na pączki. Pierwsza wersja z tego przepisu była z pełnoziarnistej, ale nie wstawiłam jej tutaj. Były pyszne, nie wyrosły tylko, nie były takie pampuchy jak białe. I były mniejsze. Nie dam sobie głowy uciąć, ale proporcje mąki takie same, zastąp w przepisie białą na pełnoziarnistą i będą pyszne. Smakują bardziej jak bułeczki, ale są super.

      Usuń
  9. A ja chciałam się zapytać o mąkę pełnoziarnistą, zawsze jak coś z niej robię to strasznie przeszkadza mi zapach i potem nie jestem w stanie tego zjeść:/, czy ta mąka ma to do siebie czy może zależy to od rodzaju mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam Lubelli. Ale nie będę się zapierać, że to jest super smaczne. Dla mnie tak, dla męża również bez różnicy czy biała mąka czy pełnoziarnista, nawet nam ta zdrowsza lepiej smakuje. Ale dzieci wyczuwają ją i nie chcą jeść. I nie o kolor chodzi, nawet ciasta ciemnego czekoladowego, gdzie nie widać koloru mąki potrafią nie zjeść, bo im nie pasuje. Może po prostu nie Twój smak.

      Usuń
  10. Swietny blog..super przepisy...mam nadzieje,ze pomogą mi w utracie kilogramów..chciałabym zapytać o tą mąkę pełnoziarnistą z pełnego przemiału..coś mam problem z jej kupnem..proszę napisz z jakiej firmy ona jest,gdzie ją kupić..z góry dziękuję..i pozdrawiam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję z Lubelli, pszenną pełnoziarnistą, albo żytnią, albo coś tam trzy ziarna, dużo mają, najczęściej pszenna pełnoziarnista. Zaopatruję się w Realu, w Biedronce na pewno nie ma, w Lidlu też nie. Nie wiem jak pozostałe markety, ale podejrzewam, że gdzie Lubella tam też wszystkie jej rodzaje. I nie jest droga, nie odbiega znacznie ceną od białej, nie chcę strzelać, ale może jest z 50gr różnicy? Normalna cena mąki.

      Usuń
    2. Ja kupuję mąkę pszenną pełnoziarnistą Lubelli w Kauflandzie, czasem w Almie; nie ma jej niestety w Netto. W Piotrze i Pawle też powinna być, tam kupiłam ostatnio pełnoziarnistą 3 zboża (czy tam 3 ziarna) Lubelli.
      Często mąkę pszenną zamieniam na pęłnoziarnistą, gdy piekę chleb na zakwasie. Z mąki pszennej pełnioziarnistej robię też bułeczki na drożdżach.

      Usuń
    3. Ile kosztuje mąka pełnoziarnista w Kauflandzie lub w Realu? Sprawdziłam ceny w P&P (ok. 4,5 zł) i w Almie (ok. 5,5 zł), czy ceny w Kauflandzie i Realu plasują się na tym samym poziomie?

      Usuń
    4. W Realu na pewno nie więcej niż 5zł, pamiętam 4 z przodu :) ale co dalej to już nie pamiętam :P

      Usuń
  11. robiłam ostatnio chlebek z mąki pszennej razowej 2000, wyszedł naprawdę niezły i się nie rozwalił, ma ładny, ciemny kolor, ale bardzo lubię też lubelllę pszenną, pełnoziarnistą, w realu widziałam ją po 3,66 albo 3,90.
    tola

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja uważam, że artykuł jest o tyle wartościowy, iż niby promuje zdrowe jedzenie, jednak jest niebezpiecznie mylący. Dlaczego?
    Autorka pisze, że "mąka pełnoziarnista jest zdrowsza", co jakoby sugeruje, iż mąki białe (typy 450-750) są również zdrowe, tyle że już troszkę mniej. Niestety...
    Po to stworzone zostało ziarno zboża w parze z otrębem, by jego zawartość została - właśnie dzięki otrębom - poprawnie "przerobiona" przez nasz układ trawienny. Inaczej, mąka powstała z ziarna bez towarzyszącego mu otrębu jest SZKODLIWA! Pamiętajmy, iż proces "oczyszczania" ziarna zbóż ma ok. 300 lat i nasi mądrzy przodkowie oraz inne stare cywilizacje żywili się TYLKO chlebami z mąki pełnowartościowej, nie znając takiego pojęcia jak "biała mąka". A biała mąka to zwyczajnie biała śmierć.
    Oczywiście to, co nas gubi to siła tradycji, wyrażone również w niniejszym artykule słowami "…bo tęskni mi się za smakami takimi, jakie znam od zawsze".
    Zainteresowanym polecam gorąco poniższy artykuł wyjaśniający sprawę dokładniej:
    http://www.eioba.pl/a/3yqp/na-zdrowie-nowe-zycie-dla-poczatkujacych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co ja będę oszukiwać, że białej nie jem :) No jem, bo mi smakuje :) I mi się tęskni czasem, to jak sobie kupię półdupkową bułę ze Społem... czasem się chce odmiany, mam nadzieję, że mnie to zbyt szybko nie zabije :)

      Usuń
  13. Witam,

    A ja kupiłam właśnie mąkę owsianą... Pewnie dobre byłyby z niej bułeczki, albo chlebek? Czy przygotowywała już Pani coś z takiej mąki?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie miałam w domu nigdy mąki owsianej.

      Usuń
  14. Bułeczki z mąki owsianej są pyszne .Piekłam

    OdpowiedzUsuń
  15. a co Pani sądzi o makaronie ryżowym jest dużo opini że nie jest tuczący i syci czy pani próbowała go może bo nie wiem czy mogłabym go kupować czy nie? jakaś odmiana od pełnoziarnistego heh :) z góry dziękuję za odpowiedź :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo rzadko używam, więc się nie zastanawiałam. Jem, bo mi smakuje. Trzeba by poszukać informacji, bo naprawdę się nie wgłębiałam.

      Usuń
  16. a co Pani sądzi o bułkach sojowych?:) bo jestem ciekawa czy są zgubne dla figury czy nie :) Z góry dziękuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie są zgubne dla figury, w rozsądnych ilościach i można jeść :)

      Usuń
  17. Ja mam przepis na chleb z takiego "wyrywanego" kalendarzyka. Cytuję:
    "Najprostszy na świecie domowy chleb"
    Składniki:
    1 kg mąki tortowej,
    2,5 szkl. płatków owsianych górskich,
    1 op. słonecznika,
    1 op. pestek dyni,
    1/2 szkl. siemienia lnianego,
    1 op. drożdży,
    1 litr letniej wody,
    2 łyżki cukru,
    1,5 łyżki soli.

    Chciałabym użyć mąki pełnoziarnistej zamiast tortowej, tylko nie wiem czy też ma być jej 1 kg???
    Bardzo proszę o pomoc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej mniej niż tortowej, ale nie wiem ile.

      Usuń
  18. Który makaron jest wg Pani zdrowszy? Pełnoziarnisty czy z mąki durum? Ostatnio chciałam kupić makaron razowy (wieeeki nie jadłam makaronu), złapałam z półki to, co miało brązowy kolor a potem w domu doczytałam, że nie jest razowy tylko durum właśnie. Orientuję się, że jest zdrowy, ale co Pani o nim sądzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie miałam w domu durum, ale z tego co gdzieś poczytałam przypadkiem, to pamiętam że zdrowy. Czy zdrowszy - tego nie wiem, pewnie jeden i drugi zdrowy, tylko każdy ma inne właściwości. Trzeba poszukać jakiegoś mądrego źródła, bo nie chcę się wypowiadać o czym, czego nie znam namacalnie.

      Usuń
  19. chciałam się zapytać jakie pieczywo warto kupić i jeść na diecie czy lepiej warto zainwestować w bułki np grahamke czy chlebek prosze o sugestię jednakże preferuje jedynie pieczywo nie żadne wazy oraz czy macie jakieś porady w kwestii co do chlebka żeby było zdrowo pożywnie niskokalorycznie ale i zdrowo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy co lubisz. Kiedyś jadłam chrupkie, ale mi bokiem wychodziło, więc teraz jem jedną pełnoziarnistą czarną bułkę i żyję :)

      Usuń
  20. lubie ciemne pieczywo chciałabym żeby kanapka była pełnowartościowa macie jakies przepisy porady aby kanapka była smaczna i pełna witamin zarówno w wersji słodkiej jak i słonej uwielbiam zarówno warzywa jak i owoce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię sobie kanapki z chleba razowego, który w 1 kromce ma 106 kcal. Podgrzewam chlebek na teflonowej patelni (wtedy lekko chrupie :))
      Wersja słodka:
      serek president 0% + świeże owocki (banan lub truskawka lub brzoskwinia, ewentualnie borówka amerykańska jeśli jest akurat dostępna o tej porze roku). Można używać jakich owoców się chce, mieszać je itd. Same witaminki :)
      Wersja słona:
      Chlebek opiekam tak samo jak w wersji słodkiej i rzucam na to np. serek i pomidora, sałatę, rzodkiewkę, wszelkie kiełki, ogórek, sporadycznię jakaś polędwica sopocka lub drobiowa. Czasem robię też takiego troche francuskiego tosta tyle że bez serów. Na chleb kładę jajko sadzone ze szczypiorkiem. Pychaaaa :)

      Usuń
  21. Pani Magdo. Co Pani sądzi o tym chlebku http://www.schulstad.pl/index.php?cat=456&produkt=157 ? Jedna kromka ma zaledwie 69 kcal, więc na śniadanko można spałaszować aż 3!!! :D Uwielbiam tosty z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jadam, więc nie mam zdania. Ale nie wydaje mi się, żeby chleb, który tyle leży i żyje nie był naszpikowany czymś. 14 dni od daty produkcji - taki z piekarni potrafi po kilku dniach pleśnieć, a ten się trzyma.

      Usuń
  22. Pani Magdo mam pytanie dotyczące pieczywa. Chodzi o to, że nie mam pojęcia jaką kaloryczność mają kupowane przeze mnie bułki czy chleby, jak można obliczyć kaloryczność? Może Pani wie ile kalorii mają bułki z Biedronki wieloziarniste, albo z dynia ? Bądź ktokolwiek inny orientuje się ile kalorii ma pieczywo z Galerii Wypieków Piotra Lubaszki, np. chleb trzy ziarna, chleb talar czy bułki tyrolskie. Niestety nie mam czasu by piec samodzielnie, dlatego kupuję zawsze właśnie w tych dwóch miejscach. Muszę wypróbować ten chleb http://lubaszka.pl/czytaj/2095 jestem bardzo ciekawa jak smakuje, chleb bez mąki ? :) Wszystko jest możliwe, niestety nie ma podanych informacji dokładnie ile czego jest więc ciężko wyliczyć kaloryczność :( Ostatnie pytanie dotyczące naleśników :) Czy przepis, który Pani podaje jest z mąką białą tortową czy pełnoziarnistą ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem ile kalorii maja bułki z Biedronki, ani z Tesco, ani z innych marketów, jakbym je piekła to bym poważyła i policzyła. nawet nie wiem co po Galeria Wypieków Piotra Lubaszki. Naleśniki to zależy które, sa z pszenną białą, są z pełnoziarnistą. Zależy od przepisu.

      Usuń
  23. Witam. Pani blog jest wspaniały. Ma Pani tyle pomysłów na zdrowe posiłki, że aż zazdroszczę ;) Muszę dokładnie przestudiować Pani stronę, wkłada w nią Pani dużo serca no i pracy.

    OdpowiedzUsuń