INSTRUKCJA OBSŁUGI
Zrobiłam dwie grupy propozycji
obiadowych. Pierwsza to zestawy obiadowe, a druga to obiady tzw.
jednogarnkowe lub wymagające większego wkładu pracy, ale popularne i
lubiane, więc szkoda by to było pominąć. Poniżej zasady komponowania
zestawów obiadowych, a następnie kilka słów o grupie dań
gotowych.
ZESTAWY
OBIADOWE
Zakładam, że obiad składa się z porcji mięsa/ryby (1), ziemniaków/ryżu/kaszy/makaronu (2) i surówki bądź sałatki (3). Możecie się poruszać w poziomach, skosach lub dowolnie. Ogólnie - mamy tu trzy kolumny i komponujemy posiłek tak, żeby było coś z każdej kolumny. Wybrałam najbardziej popularne surówki, mięsa i dodatki typu kasza, ryż itp. Moim zdaniem wszystko jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Starałam się poukładać je tak, żeby od góry były takie, które się szybko przygotowuje, a na dole te bardziej czasochłonne, ale też łatwe. Nie ma tu nic co wymaga kilkugodzinnego ślęczenia w kuchni. Te bardziej wyszukane przepisy znajdziecie w poszczególnych działach: WARIACJE NA TEMAT MIĘSA I RYB, ROZMAITOŚCI NA GORĄCO i SURÓWKI I SAŁATKI OBIADOWE.
Dla wegetarian
Pod tabelką zamieściłam dodatek - kilka przykładów kotletów lub innych potraw bez mięsa. Wyliczyłam ich kaloryczność i ilość tak, żeby odpowiadały tej samej kaloryczności, co mięsa i ryby z kolumny 1. Do wybranej potrawy dobieracie coś z kolumny 2 i coś z kolumny 3 i macie taki sam obiad pod względem energetycznym jak pozostali.
Zasady kaloryczności
Żeby nie liczyć każdego dania z osobna przyjmujemy, że tak dobrałam ilości, żeby danie z konkretnej kolumny zawsze miało zbliżoną kaloryczność. Przy danej potrawie wpisuję ilość lub wielkość porcji zakładając, że posługujecie się podlinkowanym przepisem i robicie z proporcji takich jak tam podałam.
Przyjmuję zatem, że:
Kolumna 1 - mięsa/ryby - maks.150kcal
Kolumna 2 - ziemniaki/kasze/ryże/makarony - maks. 125kcal
Kolumna 3 - surówki i sałatki - maks. 75kcal
Wartość całego zestawu obiadowego przy tych założeniach nie przekroczy 350kcal.
Zakładam, że obiad składa się z porcji mięsa/ryby (1), ziemniaków/ryżu/kaszy/makaronu (2) i surówki bądź sałatki (3). Możecie się poruszać w poziomach, skosach lub dowolnie. Ogólnie - mamy tu trzy kolumny i komponujemy posiłek tak, żeby było coś z każdej kolumny. Wybrałam najbardziej popularne surówki, mięsa i dodatki typu kasza, ryż itp. Moim zdaniem wszystko jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Starałam się poukładać je tak, żeby od góry były takie, które się szybko przygotowuje, a na dole te bardziej czasochłonne, ale też łatwe. Nie ma tu nic co wymaga kilkugodzinnego ślęczenia w kuchni. Te bardziej wyszukane przepisy znajdziecie w poszczególnych działach: WARIACJE NA TEMAT MIĘSA I RYB, ROZMAITOŚCI NA GORĄCO i SURÓWKI I SAŁATKI OBIADOWE.
Dla wegetarian
Pod tabelką zamieściłam dodatek - kilka przykładów kotletów lub innych potraw bez mięsa. Wyliczyłam ich kaloryczność i ilość tak, żeby odpowiadały tej samej kaloryczności, co mięsa i ryby z kolumny 1. Do wybranej potrawy dobieracie coś z kolumny 2 i coś z kolumny 3 i macie taki sam obiad pod względem energetycznym jak pozostali.
Zasady kaloryczności
Żeby nie liczyć każdego dania z osobna przyjmujemy, że tak dobrałam ilości, żeby danie z konkretnej kolumny zawsze miało zbliżoną kaloryczność. Przy danej potrawie wpisuję ilość lub wielkość porcji zakładając, że posługujecie się podlinkowanym przepisem i robicie z proporcji takich jak tam podałam.
Przyjmuję zatem, że:
Kolumna 1 - mięsa/ryby - maks.150kcal
Kolumna 2 - ziemniaki/kasze/ryże/makarony - maks. 125kcal
Kolumna 3 - surówki i sałatki - maks. 75kcal
Wartość całego zestawu obiadowego przy tych założeniach nie przekroczy 350kcal.
WERSJA DLA WEGETARIAN
Więcej propozycji w dziale KOTLETY I PLACKI JARSKIE.
DANIA GOTOWE
Przyjmuję, że w przypadku dań typu "jednogarnkowe" czy też z piekarnika obiad ma maksymalnie 350kcal. Przy każdym przepisie podaję ile sztuk, czy też jaka ilość mieści się w ramach wyznaczonych kalorii, pod warunkiem przygotowania dania z proporcji w przepisie. Wybrałam te potrawy, które wydają mi się tradycyjne, typowe dla polskiego domu, ale odchudzone, w wersji dietetycznej. Więcej przepisów w dziale ROZMAITOŚCI NA GORĄCO.
Przyjmuję, że w przypadku dań typu "jednogarnkowe" czy też z piekarnika obiad ma maksymalnie 350kcal. Przy każdym przepisie podaję ile sztuk, czy też jaka ilość mieści się w ramach wyznaczonych kalorii, pod warunkiem przygotowania dania z proporcji w przepisie. Wybrałam te potrawy, które wydają mi się tradycyjne, typowe dla polskiego domu, ale odchudzone, w wersji dietetycznej. Więcej przepisów w dziale ROZMAITOŚCI NA GORĄCO.