logo

logo

wtorek, 15 grudnia 2015

Jak rozpoznać prawdziwy miód?



Prawdziwy miód staje się coraz trudniej dostępny, od kiedy to na rynku możemy znaleźć jego dużo gorszy zamiennik – sztuczny miód. Jest to tym trudniejsze, że niejednokrotnie prawdziwy miód jest mieszany z ,,podróbką”. Niepewni pochodzenia miodu możemy sprawdzić samodzielnie, czy jest prawdziwy. Z pewnością ta umiejętność przyda się, kiedy szczególnie zależy nam na jakości i właściwościach miodu.

Płynne złoto czyli prawdziwy miód
Warto mieć świadomość, że miód oprócz wspaniałego smaku oferuje także wiele właściwości leczniczych. W miodzie prawdziwym znajduje się około 300 substancji korzystnych dla człowieka, do których zaliczyć możemy m.in. węglowodany, związki eteryczne, związki polifenolowe (o właściwościach antyoksydacyjnych). Nazwa ,,płynne złoto” odnosi się do właściwości leczniczych i bakteriobójczych miodu. Tylko miód, który nie jest fałszywy, daje szerokie spektrum możliwości wykorzystania go np. do leczenia gronkowców, paciorkowców, do zapobiegania i leczenia schorzeń układu krążenia. Stąd też posiadanie umiejętności rozpoznawania prawdziwego miodu może być tak bardzo użyteczna.




Smak prawdziwego miodu
Zamiast skupiać się na kolorze miodu, powinniśmy baczniejszą uwagę zwrócić na jego smak. Prawdziwy miód bez jakichkolwiek sztucznych dodatków początkowo jest bardzo słodki. Dopiero po chwili można wyczuć naturalne aromaty, które zależą od rodzaju miodu. Delikatne pieczenie w ustach jest kolejnym znakiem, że mamy do czynienia z miodem dobrej jakości. Sztuczne miody są produkowane z wody i cukru, dlatego brak charakterystycznego posmaku jednoznacznie świadczy o słabej jakości miodu. Wprawni pszczelarze po smaku potrafią także ocenić wiek i miejsce przechowywania miodu. 

 

Prawdziwy miód pod lupą
Istnieje co najmniej kilka testów do wykonania w domu pozwalających ocenić, czy kupiliśmy prawdziwy miód. Pierwszym sposobem jest test ściekania, podczas którego obserwujemy sposób jego układania się na talerzyku. Spadający strumień, jeśli miód jest prawdziwy, utworzy stożek. Nie będzie on też się rwał, czy też ściekał nierównomiernie. W innym przypadku nie mamy do czynienia z pszczelim produktem, a jego słabej jakości zamiennikiem.

Krystalizacja prawdziwego miodu 

Warto wiedzieć, że każdy miód inaczej będzie reagował na zmiany sposobu przechowywania. Dobre przechowywanie zaś prawdziwego miodu może opóźnić proces krystalizacji nawet o rok. Najwięcej czasu do krystalizacji potrzebuje miód z białej akacji, z kolei miód lipowy krystalizuje się szybko. W przypadku miodu wielokwiatowego ze względu na jego dużą różnorodność czas zbrylenia się jest trudny do oszacowania. Niezależnie od postaci miodu, czy to płynnej, czy bardziej stałej nie zmienia on swoich właściwości prewencyjnych i leczniczych.

Ostateczne testy prawdziwego miodu
W celu upewnienia się, że dokonaliśmy wyboru prawdziwego miodu, możemy sprawdzić jego wagę. W litrowym słoiku nie powinno go być mniej niż 1,4 – 1,6 kg. Oczywiście, waga zależy także od rodzaju miodu i tutaj miody o konsystencji masłowatej mogą odznaczać się nieco wyższymi wynikami. Innym sposobem też może być rozpuszczenie miodu w szklance wody. Woda z naturalnym miodem będzie mętna, a miód będzie rozpuszczał się wolno i nierównomiernie. Jeśli trafiliśmy na bubel, proces rozpuszczania przebiegnie bardzo szybko.

Dobry wybór – miód prawdziwy
Wielu konsumentów wybiera sztuczne miody, czy też naturalne miody ze sztucznymi dolewkami ze względu na niższą cenę i łatwą ich dostępność. Prawdziwemu miodowi nie można jednak odmówić szeregu właściwości odżywczych i zdrowotnych, którym nie sprosta żaden jego zamiennik wyprodukowany z wody i cukru. Jeśli zależy nam na dobrych wyborach, możemy sprawdzić prawdziwość miodu samodzielnie w domu. Z pewnością nie warto opierać się tylko na jednej metodzie, ale swoją opinię poprzeć dwoma innymi. W razie wątpliwości warto udać się do specjalisty, który wyda ostateczny werdykt o prawdziwości miodu. 


Istnieje bardzo duża liczba rodzajów miodów, które mają różne właściwości i zastosowania. Każdy rodzaj miodu różni się też zawartością składników odżywczych i zdrowotnych. Pojawia się pytanie jaki miód wybrać, spadziowy, rzepakowy, lipowy czy wielokwiatowy, a możne jeszcze inny. Warto poczytać i dowiedzieć się więcej na ten temat na stronie www.wcinaj-miod.pl.

4 komentarze:

  1. ja miód wcinam namietnie...pije co rano wieczorem rozpuszony w cieplej wodzie..

    OdpowiedzUsuń
  2. Superb work. I just discovered the web site through Bing search engine. You actually created a meaningful purpose. within the long run I actually prefer to study on this posts from your blog.Apple MacBook Laptop HD Wallpaper

    OdpowiedzUsuń
  3. Moim zdaniem warto byłoby zrobić post o miodzie w ogóle: jak przyjmować go, ile, jak przechowywać. Bo to na prawdę świetny produkt, wiem bo pisałam o nim pracę magisterską i jestem pszczelarzem. Pozdrawiam.
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta, mogłabyś chociaż tak w telegraficznym skrócie napisać jaki miód na co? mam w domu astmatyka... słyszałam,że konkretne rodzaje miodu dobrze wpływają na drogi oddechowe ale nie wiem jaki powinnam kupować :) plis plis :)Pozdrawiam, Anka :)

      Usuń