logo

logo

niedziela, 26 sierpnia 2012

Dyniowe szaleństwo

Dynia

Przez wiele lat nie doceniałam dyni. Nigdy nie kupowałam, bo w sumie nie wiedziałam do czego ją użyć. A teraz już 3 sezon żyję dynią, więc podzielę się tym, co na ten temat wiem i co z niej robię.
Dynia ma właściwości odchudzające, jest niskokalorycznym warzywem (23kcal/100g), więc warto dodawać ją do posiłków choćby ze względów dietetycznych. Ale to nie o same kalorie chodzi, a o nasze zdrowie. Miąższ dyni, to przede wszystkim woda i błonnik. A błonnik jak wiemy reguluje procesy trawienia. Ponadto to warzywo zawiera te wszystkie składniki mineralne, które sprzyjają wydalaniu z organizmu toksyn. Dynia pomaga też w leczeniu chorób nerek i całego układu moczowego, choćby dlatego, że zawiera spore ilości wody, więc jej moczopędne działanie po prostu oczyszcza organizm.
dynia

 pestki dyni

Pestki dyni hamują procesy starzenia organizmu, warto po nie sięgać, bo są bardzo zdrowe. To bogactwo białka, witamin, mikroelementów, fosforu oraz bardzo ważnych kwasów nukleinowych o właściwościach odmładzających. Korzystnie działają na skórę, błony śluzowe, wspomagają czynności gruczołów. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do transportu cholesterolu, do oddychania komórkowego.

 

dynie z ogródka 

Pod względem kulinarnym dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Sama w sobie jest bez konkretnego smaku, więc nadaje się do dań zarówno na słodko jak i na słono. A możliwości jest naprawdę bardzo dużo. Ja jako początkująca dyniomaniaczka nie mam aż tak pokaźnego dorobku w zdjęciach i przepisach. Ale na pewno będę z czasem powiększać galerię.

FRYTKI Z DYNI DYNIA ZAPIEKANA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
Frytki z dyni Dynia zapiekana z wędzonym łososiem
DYNIA KANDYZOWANA DYNIA MAKARONOWA W ZALEWIE OCTOWE KORECZKI DYNIOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Dynia kandyzowana Dynia makaronowa w zalewie octowej Koreczki dyniowe z suszonymi pomidorami
KOTLETY MIELONE Z DYNIĄ PIEROGI A'LA RUSKIE Z DYNIĄ PRZEKŁADANIEC DYNIOWY
Kotlety mielone z dynią Kotlety a'la ruskie z dynią Przekładaniec dyniowy
DIP DYNIOWO-PAPRYKOWY DYNIOWE CIASTO CYNAMONOWE Z JABŁKAMI PASZTECIKI Z PIERSIĄ, DYNIĄ I SUSZONYM POMIDOREM
Dip dyniowo-paprykowy Dyniowe ciasto cynamonowe z jabłkami Paszteciki z piersią, dynią i suszonym pomidorem
EKLERKI Z KREMEM DYNIOWO-WANILIOWYM OMLET DYNIOWY DESER Z KASZY MANNY Z MUSEM DYNIOWYM
Eklerki z kremem dyniowo-waniliowym Omlet dyniowy Deser z kaszy manny z musem dyniowym
DYNIOWA "PANNA COTTA" NALEŚNIKI DYNIOWE Z MUSEM JABŁKOWYM CHLEBKI DYNIOWE CURRY
Dyniowa panna cotta Naleśniki dyniowe z musem jabłkowym Chlebki dyniowe curry
DESER DYNIOWY Z SOKIEM MALINOWYM GOŁĄBKI WARZYWNE Z DYNIĄ ZUPA JOGURTOWO-DYNIOWA NA OSTRO
Deser dyniowy z sokiem malinowym Gołąbki warzywne z dynią Zupa jogurtowo-dyniowa na ostro
DROŻDŻOWE BUŁECZKI DYNIOWE ZE ŚLIWKĄ DIETETYCZNY SERNICZEK DYNIOWY NA ZIMNO LECZO Z DYNIĄ
Drożdżowe bułeczki dyniowe ze śliwką Serniczek dyniowy na zimno Leczo z dynią
DYNIA MAKARONOWA SAŁATKA POMIDOROWA Z DYNIĄ MAKARONOWĄ
SAŁATKA Z DYNI MAKARONOWEJ Z TUŃCZYKIEM
Dynia makaronowa Sałatka pomidorowa z dynią makaronową
Sałatka z dyni makaronowej z tuńczykiem
ZUPA WARZYWNA Z DYNIĄ
PLACUSZKI DYNIOWE Z MUSEM DYNIOWYM
KOTLECIKI RYŻOWO-DYNIOWE Z CURRY
Zupa warzywna z dynią Placuszki dyniowe z musem dyniowym Kotleciki ryżowo-dyniowe z curry
DYNIA A'LA ANANAS ZUPA KREM DYNIOWA LASAGNE Z DYNIĄ
Dynia a'la ananas Zupa krem dyniowa Lasagne z dynią
STRUCLA DYNIOWA DYNIA W PORACH PASTA DYNIOWA Z CHILI
Strucla dyniowa Dynia w porach PASTA DYNIOWA Z CHILI

25 komentarzy:

  1. Uwielbiam dynię, a najbardziej chyba na słodko. :) W plackach, cieście i jako mus dyniowy. To zdecydowanie jedno z bardziej funkcjonalnych, że tak powiem, warzyw. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dynie uwielbiam i ogromnie się cieszę, że sezon już się zaczął!
    Twoje propozycje wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dynię odkrywałam powoli wraz z dziećmi, które zajadały się pure dyniowo ziemniaczanym. Gotowałam ale nie jadłam, coś mi nie pasowało, aż do momentu gdy zjadłam pikantną zupę z dyni z wędzonką od tej pory jestem fanatycznym wyznawcą dyni :) Dziękuje za nowe propozycje dan z dynią w roli głównej z pewnością wykorzystam. pozdrawiam kami

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tez zaczęłam eksperymentować z dynią :-) Pierwszy raz używam jej w kuchni i całkiem smacznie mi wychodzi :-)pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie doceniałam dyni, dopóki jej nie spróbowałam :D Jest cudowna, tak uniwersalna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dynia to jest to! :) A może by jakiś odchudzony przepis na placuszki cukinii ? widziałam przepis na ziemniaczano-cukiniowe. Jednak interesuja mnie na takie z samą cukinią. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Proponuje ziemiki zastąpić cukinia i gotowe, chyba bardziej dietetyczni sie nie da, oczywiscie bez tłuszczu, ale wtedy beda sie przyklejały wiec lepiej w piekraniku na papierze, a jak przykleja sie do papieru to do blaszki wlac troszke wody i położyc papier z placuszkami na kilka sekund i pozniej placuszki łatwiej zdjac. Juz robiłam kilka razy w tym roku

    OdpowiedzUsuń
  8. Od tamtego roku też zakochana jestem w dyni. Problem w tym, że nie mam możliwości przechowywania jej w zamrażarce (gabarytami nie powala :)). W tym roku mam 4 dynie i chciałabym je zrobić w formie musu i mam nadzieję, że będzie tak samo dobra jak świeża. Czy ty też robisz jakiś mus czy tylko zamrażasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyjrzyj się tym dyniom, czytałam, że jak nie są nigdzie uszkodzone, to poleżą dość długo. Ja zawsze mroziłam, bo mi się nie chciało musu robić, ale ja mam sporą zamrażarkę. Musy na pewno będą dobre.

      Usuń
  9. A ja przed chwilą usmażyłam naleśniki "dyniowe". Do ciasta naleśnikowego dodałam musu dyniowego. Wyszły pięknie żółte i delkatne. Pyyyycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to mam inspirację, będą naleśniki :)

      Usuń
  10. Ha, myślałam (znowu), że to już u mnie koniec z dynią, a tu następne dostałam. Niby tylko trzy, ale łącznie 46 kilo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzień dobry,
    dopiero wczoraj znalazłam Pani bloga i muszę przyznać, że bardzo mnie zainteresował i powoli przeglądam kolejne posty. Na pewno skorzystam z wielu przepisów.
    Może komentarz nie na temat bo o dyni wiem niewiele (prócz tego, że uwielbiam pestki) ale chciałabym zwrócić uwagę na fakt, że komórki człowieka nie posiadają ściany komórkowej więc nie może się ona u niego odbudowywać... Co do reszty informacji to niestety jak już pisałam nie znam się na dyni, więc nie mogę nic powiedzieć na ten temat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak to jest jak się czerpie informacje z internetu :D Źle sformułowane zdanie, dziękuję i poprawiam wpis :)

      Usuń
  12. ja polecam jeszcze frytki z dyni pieczone w piekarniku na papierze, dobrze przyprawione są pyszne
    zmyslkobiety

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego jeszcze nie było, już czekam na wrześniowe dynie!

      Usuń
  13. Zainspirowana tą stroną kupiłam wczoraj niewielka dynię i właśnie planuję jak ją spożytkować. Rok temu zrobiłam zupę z dyni ale jakoś mnie nie zachwyciła. Dzisiaj chcę wypróbować deser z kaszą manną i musem z dyni i jak mi starczy czasu to naleśniki dyniowe. Tylko chwilowo zostałam bez blendera i miksera... Zastanawiam się czy w robocie, w misce z nożami można tą dynię skutecznie rozdrobnić albo w kielichu do koktajlu?

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja przepadam za zupą krem z dyni. Myślę, ze jest bardzo zdrowa. Od pewnego czasu bardzo interesuje mnie to, czy co to jemy wpływa np. na to czy chrapiemy w nocy. Mój narzeczony ma taki problem.

    OdpowiedzUsuń
  15. Kilka dni temu mąż przywiózł z marketu sześciokilogramową dynię. 2 dni temu wreszcie się za nią wzięłam. Część pokrojonej w kostkę zamroziłam. Mus (czy pure) robiłam na dwa sposoby: z gotowanej dyni i z upieczonej. Nie wiem czy to ma znaczenie w dalszym użyciu ale według mnie prościej pozbyć się skóry z upieczonej dyni niż z surowej więc chyba w przyszłości będę ją piekła ( w kawałkach oczyszczonych z pestek i "farfocli" ale ze skórą)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja polecam frytki z dyni Hokkaido :) Smakują prawie tak samo jak te z ziemniaków (tylko MUSI być to dynia Hokkaido - żadna inna). Są tylko trochę słodsze (dla mnie to na plus). Wystarczy pociąć dynię w paseczki, trochę spryskać oliwą z oliwek i do piekarnika na pół godziny. Pyszne, zdrowe, a do tego 7 razy mniej kalorii niż te z ziemniaków :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł.My właśnie z tej dyni robiliśmy w domu dynię nadziewaną (mięso,ryż,cebula i ser żółty)i potem do piekarnika. podawać z sosem np pomidorowym.

      Usuń
    2. Frytki wypróbuję, chociaż mam w domu 30 różnych dyni, ale nie ma Hokkaido już, bo przerabiam właśnie na dynię kandyzowaną :) Spróbuję z innej.

      Usuń
  17. ja dopiero w zeszłym roku rozpoczęłam swoją "przygodę" z dynią:) żałuję że dopiero teraz, bo naprawdę można zrobić z niej przepyszne potrawy;) a frytki wypróbuję na pewno:)

    OdpowiedzUsuń