Nie jestem zwolenniczką planu diety, ale wiem z Waszych licznych maili, że ciężko to wszystko ogarnąć i prosicie o przykładowy jadłospis. Zatem, żeby Wam pomóc opracowałam 4 tygodnie takiego planu.
Informuję, że nie jestem dietetykiem, a przedstawiony plan to jedynie wynik moich osobistych doświadczeń, eksperymentów kulinarnych, pozytywnych rezultatów w postaci zrzuconych 20kg (bez jojo) i dobrego zdrowia.
Przez okres diety i jeszcze pół roku po niej byłam pod kontrolą lekarza (robiłam tzw. wyniki co miesiąc przez prawie rok) i wszystko co było nie w normie przed dietą, do normy wróciło, a reszta wyników wzorcowa, więc nie jest chyba tak źle z tym moim planem. Nie jestem też za wyznaczaniem konkretnych posiłków, więc podpowiem jak i gdzie szukać zamienników. Plan diety obejmuje 28 dni. Starałam się tak dobierać potrawy, żeby był to plan uniwersalny i niezależny od pory roku. Zachęcam jednak do samodzielnych zmian w surówkach na typowo sezonowe. W przepisach nie ma na przykład surówek i sałatek z młodej kapusty, z rzodkiewek, z brukselki, fasolki szparagowej, więc jak tylko się pojawią w warzywniakach wykorzystujcie je i zamieniajcie z tymi, które wskazałam.
Dla chętnych i potrzebujących - mam opracowany przez siebie kalkulator kalorii, łatwy w obsłudze. Wylicza nie tylko kaloryczność całej potrawy, ale też ilość kcal/100g. Plik do pobrania tutaj.
Dodatkowo – cały plan diety wraz z wszystkimi przepisami użytymi w diecie mam w wersji pdf dopasowanej do wydruku. Przesyłam zainteresowanym na maila. Informacja tutaj.
Informuję, że plan diety opracowany jest przeze mnie i opiera się wyłącznie na przepisach opublikowanych na moim blogu. Wszelkie próby sprzedaży tego planu będą karane – jeśli nie finansowo i sądowo, to przynajmniej dosadną antyreklamą w szerokim świecie Internetu.
Informuję, że nie jestem dietetykiem, a przedstawiony plan to jedynie wynik moich osobistych doświadczeń, eksperymentów kulinarnych, pozytywnych rezultatów w postaci zrzuconych 20kg (bez jojo) i dobrego zdrowia.
Przez okres diety i jeszcze pół roku po niej byłam pod kontrolą lekarza (robiłam tzw. wyniki co miesiąc przez prawie rok) i wszystko co było nie w normie przed dietą, do normy wróciło, a reszta wyników wzorcowa, więc nie jest chyba tak źle z tym moim planem. Nie jestem też za wyznaczaniem konkretnych posiłków, więc podpowiem jak i gdzie szukać zamienników. Plan diety obejmuje 28 dni. Starałam się tak dobierać potrawy, żeby był to plan uniwersalny i niezależny od pory roku. Zachęcam jednak do samodzielnych zmian w surówkach na typowo sezonowe. W przepisach nie ma na przykład surówek i sałatek z młodej kapusty, z rzodkiewek, z brukselki, fasolki szparagowej, więc jak tylko się pojawią w warzywniakach wykorzystujcie je i zamieniajcie z tymi, które wskazałam.
Dla chętnych i potrzebujących - mam opracowany przez siebie kalkulator kalorii, łatwy w obsłudze. Wylicza nie tylko kaloryczność całej potrawy, ale też ilość kcal/100g. Plik do pobrania tutaj.
Dodatkowo – cały plan diety wraz z wszystkimi przepisami użytymi w diecie mam w wersji pdf dopasowanej do wydruku. Przesyłam zainteresowanym na maila. Informacja tutaj.
Informuję, że plan diety opracowany jest przeze mnie i opiera się wyłącznie na przepisach opublikowanych na moim blogu. Wszelkie próby sprzedaży tego planu będą karane – jeśli nie finansowo i sądowo, to przynajmniej dosadną antyreklamą w szerokim świecie Internetu.
Główne zasady:
|
|
Posiłek 1
– powiedzmy, że codziennie zaczynamy od kanapek,
nie za dużo serka, cienka wędlina drobiowa i jakieś warzywa typowo
kanapkowe.
Możecie jeść albo 2 kanapki z razowego lub ciemnego pieczywa albo 4
chrupkiego
albo bułkę razową czy pełnoziarnistą. Kaloryczność podobna, przy
chrupkim
pieczywie trochę mniejsza, ale też mniej się tym najecie. Kaloryczność
tego
posiłku to około 250kcal. Szczegółowe porównanie
kanapek z różnego pieczywa
znajdziecie tutaj.
|
|
Posiłek 2 –
sałatki z działu SURÓWKI
I
SAŁATKI lub REWOLUCJE
NABIAŁOWE,
tak je dobierajcie i tak nakładajcie, żeby zjeść 200kcal. Zobaczycie,
że jak
będziecie robić te niskokaloryczne, to będzie cały talerz jedzenia.
Proponuję
zrobić większą ilość, żeby było na 2 dni, wtedy się nie narobicie tak
przy
garach codziennie. Jak jesteście w domu, to możecie się pobawić w
omlety na
ciepło, albo jakieś racuchy jak lubicie i zjeść ich tyle, żeby nie
przekroczyć
200kcal. Przykładowe przepisy na takie dania szybkie, mniej więcej na
taką porę
przed obiadem tutaj.
|
|
Posiłek 3
– owoce, tak je dobierzcie, żeby dobić do 200kcal,
żebyście na jakiś czas nie czuli głodu. Jabłka, gruszki, śliwki i
wszelkie
dostępne w danym okresie owoce. W sezonie jedzcie arbuzy, mają
36kcal/100g i
można się nimi napełnić aż po brzegi. O kaloryczności
poszczególnych owoców
więcej tutaj.
|
|
Posiłek 4
– bazujcie na zupach, takich zupach
„wodziankach”,
gęstych i warzywnych, nie na kościach i tłustych żeberkach. Zapychajcie
się po
prostu takimi zupami, bo mają ok. 100kcal/porcję, a jest tego sporo w
porcji i
na jakiś czas nie będziecie głodni. Jesienią i zimą świetnie
rozgrzewają.
Staram
się zawsze tak dobierać przepisy na blogu, żeby prawie zawsze moje zupy
miały
około 100-150kcal na porcję (1/2l), więc łatwo Wam będzie wybierać i
zamieniać.
Wszystkie zupy znajdziecie w dziale ZUPY.
|
|
Posiłek 5
– obiad właściwy, sami sobie komponujcie, ważne
żeby to było 35g suchej kaszy/ryżu (1/3 woreczka), makaron lub
ziemniaki,
kawałek mięsa z działu WARIACJE NA TEMAT
MIĘSA I RYB i niskokaloryczna
surówka z działu SURÓWKI I
SAŁATKI. Dla ułatwienia na Waszą
prośbę stworzyłam narzędzie do komponowania obiadów. Nie ma
tam wszystkich
przepisów z bloga, ale są te najłatwiejsze,
kilkuskładnikowe, najbardziej
popularne i bez wymyślania. Narzędzie to znajdziecie tutaj.
Jeśli chcecie coś innego, to polecam wyżej podlinkowane działy z
mięsami i
surówkami/sałatkami oraz dział ROZMAITOŚCI NA
GORĄCO, znajdziecie tam dużo takich
jednotalerzowych dań ok. 300-350kcal.
|
|
Posiłek 6
– kolacja. Czy jeść kolację – to wszystko zależy
od rozkładu dnia, jedni obiad jedzą o 15-stej i wtedy kolacja powinna
być w
jadłospisie, inni po 18-stej i zazwyczaj nie ma już gdzie jej wcisnąć
czasowo.
Jadłospis podam z kolacją, natomiast od tego jak ułożycie sobie dzień
zależy
czy z tego posiłku skorzystacie, czy już odpuścicie. Na pewno na
kolację nie
polecam się przejadać, więc niech to będzie coś w granicach 200kcal
– lekkie
kanapki, twarożki, sałatki, omlety. Przykłady lekkich
posiłków, które mogą być
w ramach kolacji znajdziecie tutaj.
|
|
Uwagi i
dobre rady
Macie
rozpiskę, po lewej stronie składniki lub informacje co na ten posiłek
powinno
się składać, jaką porcję dobrać, a po prawej zdjęcie podlinkowane do
przepisu
na konkretny posiłek. Jeśli nie ma przepisu (np. ryże, kasze i owoce),
to dałam
link do konkretnych artykułów na dany temat, żebyście sobie
mogli zdecydować,
który ryż, którą kaszę czy jakie owoce sobie
wybrać.
Zupy
– w standardowych moich przepisach jest 5 porcji. Ile
ugotować – to zależy czy
jesteście sami czy rodzina pomoże. Bo zakładam, że nikt nie chciałby
gara tej
samej zupy jeść przez 5 dni. Przyjmuję, że jedna zupa starcza na 2 dni,
więc w
razie potrzeby gotujcie proporcjonalnie do przepisu.
W
każdej potrawie jest napisane ile zjeść z danego przepisu. Jeśli sami
się
odchudzacie – gotujcie proporcjonalnie, żeby Wam potem nie
został gar sałatki,
z którą nie wiadomo co zrobić. Zawsze jak coś nowego będzie
do przygotowania
sprawdzajcie następny dzień, czy nie ma w jadłospisie tej samej
potrawy, wtedy
ugotujcie tak, żeby starczyło na kolejny dzień. W potrawach też
przyjęłam, że
coś starcza na góra 2 dni.
Tłuszcze
– zostawiam Wam wolną rękę do którego posiłku
dodać niezbędną łyżkę zdrowego
oleju. Pamiętajmy, że powinno się w ciągu dnia odrobinę tłuszczu
spożywać –
więcej o zdrowych olejach tutaj.
Poziom
kaloryczny przyjęłam taki, jaki miałam w okresie diety (ok.
1250-1300kcal), z
aktywnością fizyczną średniozaawansowaną. Taki poziom zapewniał mi to,
że nie
chodziłam głodna i chudłam przepisowe 1kg tygodniowo. Jeśli ćwiczycie,
trenujecie, to już musicie sami sobie zwiększyć dzienny poziom
kaloryczny.
Wskazówki znajdziecie w dziale OD AKTYWNOŚCI DO
ZDROWIA.
|
Dzień
1
Dzień
2
Dzień
3
Dzień
4
Dzień
5
Dzień
6
Dzień
7
Dzień
8
Dzień
9
Dzień
10
Dzień
11
Dzień
12
Dzień
13
Dzień
14
Dzień
15
Posiłek 1 | |
KANAPKI - 2 kromki ciemnego/razowego pieczywa (70g=140kcal) - cienko posmarowane serkiem Turek lub innym kanapkowym o kaloryczności do 150kcal/100g (30g=45kcal) - dwa cienkie plasterki wędliny drobiowej (30g=40kcal) - pół pomidora w plasterkach, ogórek konserwowy w plasterkach lub rzodkiewki, może być z połową małej cebulki, sałata. Wszelkie dodatki warzywne niech mają ok. 25kcal). |
|
Cały posiłek 250kcal | |
lub | |
PŁATKI Z
MLEKIEM I LEKKIE OWSIANKI
Do wyboru płatki z mlekiem,
płatki z otrębami
z mlekiem, owsianka na wodzie, owsianka na mleku lub dowolne inne
kombinacje
płatków i musli o kaloryczności około 250kcal.
|
|
Cały posiłek 250kcal | |
Posiłek 2 | |
SAŁATKA Serek wiejski z tuńczykiem 1 porcja=1/3 sałatki=180kcal |
|
Cały posiłek 180kcal | |
Posiłek 3 | |
OWOCE Przykładowo: - jabłko 1szt (150g=78kcal), a duże jabłko ok. 200g=104kcal - gruszka 1szt (150g=81kcal) - pomarańcza 1szt (150g=66kcal) - kiwi 1szt (75g=42kcal) Dobieramy zestaw owoców tak, żeby było ok. 200kcal. |
|
Cały posiłek 200kcal | |
Posiłek 4 | |
ZUPA Zupa krem z pomidorów 1 porcja=1/5 zupy=1/2l zupy=110kcal |
|
Cały posiłek 110kcal | |
Posiłek 5 | |
Łazanki z kapustą i grzybami 1 porcja=1/3 łazanek=185kcal Łazanki w wersji z domowym makaronem tutaj. |
|
Pierś z kurczaka 1 porcja=1/2 piersi z kurczaka=125g=125kcal |
|
Cały posiłek 310kcal | |
Posiłek 6 | |
KOLACJA Pomidory z porem 1 porcja=cała surówka=120kcal + 100g serka wiejskiego=100kcal |
|
Cały posiłek 220kcal | |
Podsumowanie
dnia: 1270kcal
|
Dzień
16
Posiłek 1 | |
KANAPKI - 2 kromki ciemnego/razowego pieczywa (70g=140kcal) - cienko posmarowane serkiem Turek lub innym kanapkowym o kaloryczności do 150kcal/100g (30g=45kcal) - dwa cienkie plasterki wędliny drobiowej (30g=40kcal) - pół pomidora w plasterkach, ogórek konserwowy w plasterkach lub rzodkiewki, może być z połową małej cebulki, sałata. Wszelkie dodatki warzywne niech mają ok. 25kcal). |
|
Cały posiłek 250kcal | |
lub | |
PŁATKI Z
MLEKIEM I LEKKIE OWSIANKI
Do wyboru płatki z mlekiem,
płatki z otrębami
z mlekiem, owsianka na wodzie, owsianka na mleku lub dowolne inne
kombinacje
płatków i musli o kaloryczności około 250kcal.
|
|
Cały posiłek 250kcal | |
Posiłek 2 | |
SAŁATKA Serek wiejski z tuńczykiem (z dnia poprzedniego) 1 porcja=1/3 sałatki=180kcal |
|
Cały posiłek 180kcal | |
Posiłek 3 | |
OWOCE Przykładowo: - jabłko 1szt (150g=78kcal), a duże jabłko ok. 200g=104kcal - gruszka 1szt (150g=81kcal) - pomarańcza 1szt (150g=66kcal) - kiwi 1szt (75g=42kcal) Dobieramy zestaw owoców tak, żeby było ok. 200kcal. |
|
Cały posiłek 200kcal | |
Posiłek 4 | |
ZUPA Zupa krem z pomidorów (z dnia poprzedniego) 1 porcja=1/5 zupy=1/2l zupy=110kcal |
|
Cały posiłek 110kcal | |
Posiłek 5 | |
Łazanki z kapustą i grzybami (z dnia poprzedniego) 1 porcja=1/3 łazanek=185kcal
Łazanki w
wersji z domowym makaronem tutaj.
|
|
Kurczak w sosie selerowym 1 porcja=1/3 gulaszu=115kcal |
|
Cały posiłek 300kcal | |
Posiłek 6 | |
KOLACJA Sałatka czosnkowa ziemniaczano-marchewkowa 1 porcja=1/2 sałatki=185kcal |
|
Cały posiłek 185kcal | |
Podsumowanie
dnia: 1225kcal
|
Dzień
17
Dzień
18
Dzień
19
Dzień
20
Dzień
21
Dzień
22
Dzień
23
Dzień
24
Dzień
25
Dzień
26
Dzień
27
Dzień
28