Składniki:
2 marchewki (200g)
kasza jaglana sucha (50g)
wiórki kokosowe (50g)
1 cukier waniliowy (15g)
1 łyżeczka cynamonu
2 marchewki (200g)
kasza jaglana sucha (50g)
wiórki kokosowe (50g)
1 cukier waniliowy (15g)
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Marchewkę gotujemy, następnie studzimy i trzemy na tarce na małych oczkach. Kasze jaglaną przepłukujemy i gotujemy w wodzie w proporcji 1:2. Do gotowania dodajemy cukier waniliowy, żeby ładnie się rozpuścił, a kasza wchłonęła słodycz. Po ugotowaniu do kaszy dodajemy startą marchewkę połowę wiórków kokosowych i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy masę do schłodzenia do lodówki. Po około godzinie masa powinna być bardziej zwarta. Formujemy kulki i każdą lekko obsypujemy wiórkami kokosowymi. Z podanych proporcji wychodzi 20szt.
Marchewkę gotujemy, następnie studzimy i trzemy na tarce na małych oczkach. Kasze jaglaną przepłukujemy i gotujemy w wodzie w proporcji 1:2. Do gotowania dodajemy cukier waniliowy, żeby ładnie się rozpuścił, a kasza wchłonęła słodycz. Po ugotowaniu do kaszy dodajemy startą marchewkę połowę wiórków kokosowych i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy masę do schłodzenia do lodówki. Po około godzinie masa powinna być bardziej zwarta. Formujemy kulki i każdą lekko obsypujemy wiórkami kokosowymi. Z podanych proporcji wychodzi 20szt.
Wartość energetyczna całej masy na kulki kokosowo-marchewkowe – 585kcal
Wartość energetyczna 1 kulki kokosowo-marchewkowej – 30kcal