logo

logo

środa, 27 marca 2013

Pasztet drobiowy z suszonymi grzybami





Składniki:
piersi z kurczaka (500g)
seler (500g)
2 duże cebule (200g)
suszone grzyby (20g)
2 jajka (120g)
przyprawy (sól, pieprz)


 



Przygotowanie:
Surowe piersi z kurczaka kroimy w kostkę, solimy i dusimy w odrobinie wody pod przykryciem, studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż będzie miękka. Seler gotujemy do miękkości i zostawiamy do ostygnięcia. Grzyby moczymy i gotujemy, żeby nabrały wody, następnie kroimy drobno. Do miski wrzucamy piersi z kurczaka, seler i podsmażoną cebulę. Wszystko miksujemy blenderem, pod koniec miksowania dodajemy surowe jajka. Całość przyprawiamy i dodajemy pokrojone grzyby, mieszamy łyżką. Przekładamy do keksówki o wymiarach 25x10cm i posypujemy dowolnie przyprawami. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180st. ok. 50 minut. Po przestygnięciu pasztet wkładamy do lodówki i kroimy dopiero po kilku godzinach, jak będzie mocno schłodzony. Z podanych proporcji wychodzi 14 kawałków o grubości 1,5cm.



Wartość energetyczna całego pasztetu drobiowego z suszonymi grzybami – 920kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/14 pasztetu) – 65kcal