Składniki:
makaron pełnoziarnisty suchy (100g)
brokuł (500g)
1 duża cebula (100g)
mleko (200ml)
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (10g)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)
Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Po ugotowaniu i przestudzeniu drobno kroimy. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy do miękkości, następnie dorzucamy pokrojone brokuły. Do kubka wlewamy zimne mleko, wsypujemy przyprawy i skrobię ziemniaczaną, mieszamy wszystko trzepaczką, żeby nie było grudek. Mleko wlewamy na patelnię z brokułem i chwilę gotujemy na małym ogniu, żeby sos nam zgęstniał. Na koniec dorzucamy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy.
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Po ugotowaniu i przestudzeniu drobno kroimy. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy do miękkości, następnie dorzucamy pokrojone brokuły. Do kubka wlewamy zimne mleko, wsypujemy przyprawy i skrobię ziemniaczaną, mieszamy wszystko trzepaczką, żeby nie było grudek. Mleko wlewamy na patelnię z brokułem i chwilę gotujemy na małym ogniu, żeby sos nam zgęstniał. Na koniec dorzucamy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy.
Wartość energetyczna całego makaronu z sosem brokułowym – 630kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 makaronu z sosem) – 210kcal