Składniki:
ziemniaki (500g)
cieciorka suche ziarna (100g)
ogórki kiszone (100g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (25g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do ziemniaków)
ziemniaki (500g)
cieciorka suche ziarna (100g)
ogórki kiszone (100g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (25g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do ziemniaków)
Przygotowanie:
Cieciorkę moczymy kilka godzin, następnie gotujemy do miękkości. Po przestudzeniu dodajemy do niej łyżkę jogurtu i lekko miksujemy blenderem tak, żeby zostały nam większe kawałki cieciorki. Następnie dodajemy starte ogórki kiszone, przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
Surowe ziemniaki kroimy na pół, lekko wydrążamy środek, żeby było miejsce na farsz i układamy je na blaszce na papierze do pieczenia. Posypujemy dowolnymi przyprawami i pieczemy w temperaturze 200st. około 30 minut. Po tym czasie powinny być już prawie gotowe, więc nakładamy farsz i podpiekamy jeszcze około 10 minut (przypiekanie górne). Farszu starcza na nadzianie około 10 połówek średnich ziemniaków.
Cieciorkę moczymy kilka godzin, następnie gotujemy do miękkości. Po przestudzeniu dodajemy do niej łyżkę jogurtu i lekko miksujemy blenderem tak, żeby zostały nam większe kawałki cieciorki. Następnie dodajemy starte ogórki kiszone, przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
Surowe ziemniaki kroimy na pół, lekko wydrążamy środek, żeby było miejsce na farsz i układamy je na blaszce na papierze do pieczenia. Posypujemy dowolnymi przyprawami i pieczemy w temperaturze 200st. około 30 minut. Po tym czasie powinny być już prawie gotowe, więc nakładamy farsz i podpiekamy jeszcze około 10 minut (przypiekanie górne). Farszu starcza na nadzianie około 10 połówek średnich ziemniaków.
Wartość energetyczna wszystkich faszerowanych ziemniaków – 680kcal
Wartość energetyczna 1 porcji jako danie (1/2 ziemniaków) – 340kcal
Wartość energetyczna 1 porcji jako dodatek do obiadu (1/4 ziemniaków) – 170kcal