logo

logo

czwartek, 2 maja 2013

Sałatka z czarnym ryżem i awokado





Składniki:
czarny ryż suchy (100g)
½ awokado (75g)
pomidorki koktajlowe (200g)
1 łyżeczka sezamu (5g)
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka oleju lnianego (10ml)
przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka)


 



Przygotowanie:
Ryż przepłukujemy i gotujemy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Po ugotowaniu przepłukujemy, żeby nie sklejał się w sałatce. Odsączony ryż wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone na średnie kawałki awokado i pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Przygotowujemy dressing – w kubeczku mieszamy 1 łyżkę octu winnego z 1 łyżką oleju lnianego i przyprawami. Sos dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy, żeby nie uszkodzić awokado, na końcu posypujemy sezamem. Inny sposób, to ułożenie na talerzu ryżu, później awokado i pomidorków, polanie wszystkiego dressingiem i posypanie sezamem. Sałatki warstwowe też mają swój urok. 


Olej lniany zawiera ok. 70% kwasów omega-6 i ok. 4% kwasów omega-3, koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Olej lniany podnosi odporność organizmu i wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Działa korzystnie na pamięć i koncentrację, a także na układ trawienny chroniąc błony śluzowe przed podrażnieniem i zapewniając prawidłową perystaltykę jelit. Bardzo korzystnie wpływa na włosy, paznokcie i skórę, opóźniając procesy starzenia. Przeznaczony jest do stosowania na zimno, do potraw słonych i słodkich. Nie wolno na nim smażyć, bo przy podwyższonej temperaturze gwałtownie utleniają się nienasycone kwasy tłuszczowe.


Wartość energetyczna całej sałatki z czarnego ryżu i awokado – 620kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 sałatki) – 205kcal