logo

logo

poniedziałek, 6 maja 2013

Racuchy z nasionami chia

Eksperymentalnie sprawdziłam, czy moje idealnie puszyste racuchy z przepisu tutaj mogą być tak samo puszyste, jeśli jajko pominiemy, a w to miejsce użyjemy nasion chia. Eksperyment zakończony pomyślnie, więc dla potrzebujących – jest alternatywa.



Składniki:
mleko (100ml)
mąka (130g+10g)
cukier (20g)
drożdże (20g)
1 łyżka octu
1 łyżeczka sody
szczypta soli
woda (40ml)
nasiona chia (5g)

 
więcej o nasionach chia tutaj



Przygotowanie:
W kubeczku przygotowujemy roztwór z nasion chia. Wlewamy 40ml wody i wsypujemy 5g nasion, dokładnie mieszamy i zostawiamy na pół godziny, co jakiś czas mieszając.

Przygotowujemy rozczyn. Mleko podgrzewamy, żeby było lekko ciepłe, dodajemy drożdże, cukier i łyżeczkę mąki (10g). Wszystko mieszamy i zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia.

Jak rozczyn będzie gotowy przelewamy go do miski, dodajemy roztwór z nasion chia i miksujemy. Dosypujemy stopniowo mąkę i sól ciągle miksując. Do kubeczka wsypujemy sodę i zalewamy ją octem. Roztwór zacznie się pienić. Mieszamy go chwilę, a jak się uspokoi dolewamy do ciasta i chwilę miksujemy. Racuchy smażymy od razu, na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Bardzo rosną, więc zachowujemy odległości między plackami. Na jednego racucha spokojnie wystarczy jedna niezbyt duża łyżka ciasta. Z podanych proporcji wychodzi 12szt. 



Spostrzeżenia:

Jak dla mnie różnicy w puszystości nie ma, więc nasiona spełniły swoją funkcję wiążącą w cieście. Po lewej przekrój racucha z nasionami chia, po prawej racucha z jajkiem.

 
















 

Wartość energetyczna całego ciasta na racuchy – 690kcal

Wartość energetyczna 1 racucha – 60kcal