logo

logo

wtorek, 12 lutego 2013

Puszyste racuchy

W końcu udało mi się doprowadzić moje racuchy do puszystości o jakiej marzyłam i jeszcze do tego są dietetyczne, bo bez grama tłuszczu. Wszystko zawdzięczam temu przepisowi tutaj. Zdjęcie już mnie zachęcało, a kluczowe były słowa: „Rosły w oczach, myślałam, że z patelni wyjdą”. I wyszły!




Składniki:
drożdże (20g)
cukier waniliowy (30g)
mleko (200ml)
mąka (300g)
1 jajko (60g)
1 łyżeczka sody
1 łyżka octu
½ łyżeczki soli


 

Przygotowanie:
Robimy zaczyn, w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, cukier i mieszamy z łyżką mąki. Zostawiamy pod ściereczką na 15 minut, aż lekko urośnie. Do miski wbijamy jajko, dodajemy wyrośnięty zaczyn i wszystko miksujemy. Dosypujemy stopniowo mąkę i sól ciągle miksując. Do kubeczka wsypujemy sodę i zalewamy ją octem. Roztwór zacznie się pienić. Mieszamy go chwilę, a jak się uspokoi dolewamy do ciasta i chwilę miksujemy. Racuchy smażymy od razu, na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Bardzo rosną, więc zachowujemy odległości między plackami. Na jednego racucha spokojnie wystarczy jedna niezbyt duża łyżka ciasta. Z podanych proporcji wychodzi 25szt naprawdę dużych i puszystych racuchów. 






 















Wartość energetyczna całego ciasta na racuchy – 1450kcal

Wartość energetyczna 1 racucha – 60kcal