logo

logo

piątek, 23 stycznia 2015

Krokiety z ryżem


Składniki na ciasto naleśnikowe:

mleko (250ml)
woda (350ml)
1 jajko (60ml)
mąka pszenna (150g)
½ łyżeczki soli

Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy. Patelnię rozgrzewamy i zmniejszamy ogień na mały. Na patelnię nalewamy warstwę ciasta, na krokiety lepiej odrobinę więcej, żeby naleśniki nie były zbyt cienkie i nie pękały podczas zawijania. Z podanych proporcji wychodzi 10 naleśników na krokiety.



Składniki na farsz:
ryż suchy (100g)
por (250g)
ogórki kiszone(200g)
przyprawy (sól, pieprz)
olej do posmarowania krokietów (10ml)

Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z czasem na opakowaniu. Por drobno siekamy w paseczki, wrzucamy na patelnię i dusimy z przyprawami pod przykryciem. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku.

Naleśniki rozkładamy na blacie, farsz z ryżu nakładamy równomiernie i zawijamy każdego naleśnika w formę krokieta. Wszystkie krokiety układamy na blaszce na papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Wierzch krokietów smarujemy pędzelkiem niewielką ilością oleju. Całość zapiekamy w temperaturze 180st ok. 30 minut. Można włączyć termoobieg lub przypiekanie z góry, wtedy będzie szybciej. Wszystkie składniki w farszu są już ugotowane wcześniej, więc czas pieczenia zależy od naszych upodobań, czy chcemy mieć bardziej czy mniej spieczone krokiety. Z podanych proporcji wychodzi 10szt.



Wartość energetyczna jednego suchego naleśnika – 75kcal

Wartość energetyczna całego farszu – 430kcal

Wartość energetyczna 1 krokieta z farszem – 130kcal