|
Wskazówki
dietetyczne
Jestem miłośniczką małych przystaweczek, dań na tzw. dwa gryzy. Mam dość wieloletniego imieninowego menu, gdzie zawsze musiała być tłusta ryba po grecku, schaby ze śliwką, śledzie w oleju lub w śmietanowej pierzynce, majonezowe sałatki, a na gorąco tradycyjny bigos i barszczyk czerwony ze smażonym w oleju tłuściutkim krokiecikiem. Wychodzę z założenia, że jak u mnie będzie coś innego na stole niż u wszystkich, to przynajmniej nie będzie nudy. Potrawy staram się przygotowywać według zasad dietetycznych, unikam tego co zakazane, zastępuję tym co lekkie i smaczne. Nie zawsze się tak da, bo skoro już impreza i goście to czemu miałabym ich karmić marchewkami i kapustą, bo to niskokaloryczne? Przecież nie każdy jest na diecie, nie każdy ma ochotę być karmiony dietetycznie, w końcu do domu na imprezę przychodzą normalni ludzie. Ale staram się zrobić to tak, że mimo wszystko to, co przygotowuję jest zawsze zdrowe, jest ładnie podane i jest smaczne. Przede wszystkim zaskakuję gości nowościami, które sama wymyślam lub wyszukuję przepisy w książkach kucharskich, po czym i tak je modyfikuję pod swoje potrzeby. Także zachęcam do korzystania z tych przepisów i możecie mi wierzyć, że półmiski na koniec imprezy pozostaną puste. A jak wyglądają takie dietetyczne słoły imprezowe w moim wykonaniu możecie zobaczyć tutaj. |
|||
SŁONE PRZEKĄSKI Przekąski
w wersji zdrowej, odchudzonej, bez chemii. Chrupiące i smaczne, jako
alternatywa dla chipsów, krakersów i
orzeszków ze
sklepowej półki.
|
|||
| KRAKERSY W TRZECH SMAKACH | KRAKERSY SEROWE | CIASTECZKA SEROWE Z PISTACJAMI | KRAKERSY PEŁNOZIARNISTE Z SUSZONYMI POMIDORAMI |
| "ORZESZKI ZIEMNE" W WERSJI LIGHT | PIKANTNE KRAKERSY OTRĘBOWE | "ORZESZKI" W WERSJI LIGHT | CHRUPIĄCE PIKANTNE "ORZESZKI" |
| NACHOS Z NUTKĄ CHILI | CHIPSY "SAMO ZDROWIE" |
MACA ZIOŁOWA | PIKANTNE PALUSZKI DROŻDŻOWE |
KANAPECZKI I KORECZKI Przystawki, które można przygotować produktów gotowych - bez pieczenia, gotowania i smażenia. |
|||
| KANAPECZKI NA KRAKERSACH | SZYNKA FASZEROWANA | KORECZKI Z WĘDZONYM KURCZAKIEM | |
| TORTILLE | KANAPECZKI MINI-MINI |
KULKI SEROWE | ROZMAITOŚCI NA CHIPSIE |
PASZTECIKI Wymagają przygotowania w piekarniku, ale szybkie w przygotowaniu. Nadzienia do wyboru - mięsne i warzywne. |
|||
| PASZTECIKI Z PASTĄ Z CIECIORKI | |||
| PASZTECIKI ZE SZPINAKIEM I BIAŁYM SEREM | PASZTECIKI Z PIERSIĄ, DYNIĄ I SUSZONYM POMIDOREM | PASZTECIKI
Z FARSZEM BROKUŁOWO- ORZECHOWYM |
PASZTECIKI Z MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI |
| PASZTECIKI KAPUŚNIACZKI | PASZTECIKI Z SOCZEWICĄ | ŚLIMACZKI SZPINAKOWE Z CIASTA FRANCUSKIEGO | PASZTECIKI W CIEŚCIE SZPINAKOWYM |
| PASZTECIKI Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ | PASZTECIKI CEBULOWE | PASZTECIKI Z FARSZEM PIECZARKOWYM | PASZTECIKI Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ |
PRZYSTAWKI
Z PATELNI
Wymagają przygotowania naleśników lub frittaty na patelni. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. |
|||
| NALEŚNIKI GRYCZANE Z FETĄ I KIEŁKAMI MUNG | WEGAŃSKIE NALEŚNIKI Z FARSZEM Z TOFU | ||
| NALEŚNIKOWE ZAWIJAŃCE | KORECZKI NA FRITTACIE | NALEŚNIKOWE SUSHI W TRZECH KOLORACH | NALEŚNIKOWE CZARNE SUSHI |
PRZYSTAWKI Z PIEKARNIKA Podawane na zimno, ale wymagające wcześniejszego przygotowania w piekarniku. Łatwe w przygotowaniu, ale czasochłonne. |
|||
| KOSZYCZKI Z WĘDLINĄ DROBIOWĄ I ORZECHAMI | KOSZYCZKI PEŁNOZIARNISTE Z FARSZEM WARZYWNYM | PRZEKĄSKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO | DYNIA ZAPIEKANA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM |
| CIASTECZKA SEROWE Z KREMEM A'LA FETA | PRZEKĄSKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO | KOSZYCZKI Z FARSZEM PIECZARKOWYM | KOSZYCZKI Z BRĄZOWĄ SOCZEWICĄ |
| ROLADA Z WĘDZONYM DORSZEM | ROLADA PAPRYKOWA Z WĘDZONĄ MAKRELĄ | KORECZKI RYBNE Z SUSZONYM POMIDOREM | ROLADA SZPINAKOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM |
| TARTALETKI NA RÓŻOWO | PRZEKŁADAŃCE SZPINAKOWE | RÓŻYCZKI ZIEMNIACZANE | ROLADA KAPUŚCIANA |
| PTYSIE NADZIEWANE NA OSTRO | MUSZELKI NADZIEWANE | PRZEKŁADAŃCE JAJECZNE |
TARTALETKI NADZIEWANE |
PRZYSTAWKI GOTOWANE Podawane na zimno, wymagają wcześniejszego ugotowania części składników. |
|||
| TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA | |||
| SOJA PO GRECKU | ŁOSOŚ W GALARECIE | KULKI MIĘSNE PIECZARKOWE | KULKI PIECZARKOWE Z KASZY JAGLANEJ |
| ROLADKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI I BAZYLIĄ | ROLADKI KOPERKOWE Z ORZECHAMI NERKOWCA | ROLADKI Z ŻURAWINAMI I PISTACJAMI | ROLADKI
PIECZARKOWO- PIETRUSZKOWE |
| ROLADA SZPINAKOWA Z PISTACJAMI | ROLADA Z MORELAMI I MUSZTARDĄ FRANCUSKĄ | SUSHI | ROLADKI Z SUSZONYMI MORELAMI I MIGDAŁAMI |
| ROLADKI
DROBIOWE ŚLIWKOWO -ORZECHOWE |
PIERSI MARCHEWKOWE Z PISTACJAMI | ROLADKI DROBIOWE SZPINAKOWE | RYBA PO GRECKU |
| KULKI SEROWE Z SOCZEWICĄ | ROLADA JAJECZNA ZE SZPINAKIEM | MUSZLE NADZIEWANE KURCZAKIEM POMIDOROWYM | MUSZELKI NADZIEWANE NA ZIELONO |
| MUSZLE Z SOCZEWICĄ I PIECZARKAMI | MIĘSNE KULKI SEROWE | KULKI Z CZERWONEJ SOCZEWICY | FONDUE SEROWE |
| KULKI MIĘSNE W ŻÓŁTYM RYŻU | JAJKA FASZEROWANE AWOKADO | KULKI MIĘSNE SZPINAKOWE | MUSZLE MAKARONOWE FASZEROWANE |
| PRZEKŁADAŃCE SEROWE | KULE ZIEMNIACZANO -JAJECZNE | SAŁATA Z NIESPODZIANKĄ | PIKANTNY
TORCIK ZIEMNIACZANO -SEROWY |
PIECZYWO IMPREZOWE Pieczywo, mini bułeczki lub drożdżowe wypieki, np. pod imprezowe pasty kanapkowe. |
|||
| DROŻDŻÓWKA Z FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI | |||
| ŚLIMACZKI MUSZTARDOWE | CHLEBEK Z BIAŁEJ FASOLI | BABECZKI Z CZERWONEJ SOCZEWICY | CHLEBKI DYNIOWE CURRY |
PASTY KANAPKOWE Pasty kanapkowe sprawdzają się nie tylko zwykłych codziennych kanapkach. Na imprezach polecam z odpowiednio zachęcającym pieczywkiem - schodzi do zera. |
|||
| PASTA PAPRYKOWA Z TUŃCZYKIEM I BAZYLIĄ | PASTA AWOKADO Z SUSZONYMI POMIDORAMI | ||
| PASTA PAPRYKOWA Z SOCZEWICĄ | PAPRYKARZ DOMOWY | PASTA SOJOWA PIECZARKOWA | PASTA
SOJOWA MARCHEWKOWO- POMIDOROWA |
| PASTA Z KASZY JAGLANEJ I FASOLKI | PASTA Z KASZY JAGLANEJ Z BROKUŁEM I ORZECHAMI | PASTA AWOKADO | PASTA KANAPKOWA PIECZARKOWA A'LA PASZTET |
| PASTA KRABOWA Z SOCZEWICĄ | PASTA Z CIECIORKI I BIAŁEGO SERA | PASTA SEROWA Z TUŃCZYKIEM | PASTA Z CIECIORKI Z OGÓRKIEM KISZONYM |
| PASTA JAJECZNA WIOSENNA | PASTA FASOLOWA Z TUŃCZYKIEM | PASTA RYBNO-OGÓRKOWA | PASTA PIECZARKOWA |
| PASTA JAJECZNA | PASTA RYBNA | PASTA
JAJECZNO -SZPINAKOWA |
SEREK CZOSNKOWY Z CHILI |
| PASTA PAPRYKOWA | PASTA AWOKADO | PASTA Z WĘDLINĄ | PASTA Z PALUSZKÓW KRABOWYCH |
PASZTETY I TERRINY Podawane na zimno, z tym że pasztety wcześniej pieczone w piekarniku, później schłodzone i pokrojone na półmisek. |
|||
| PASZTET MARCHWIOWY Z PIERSI KURCZAKA | ZAPIEKANKA Z BROKUŁEM I KASZĄ GRYCZANĄ | ZAPIEKANKA WARZYWNA Z MAKARONEM | ZAPIEKANKA MIĘSNA ZE SZPINAKIEM |
| PASZTET Z PIERSI ZE SZPINAKIEM | PASZTET
DYNIOWO -MARCHEWKOWY |
PIECZEŃ SEROWA | PASZTET Z PIERSI KURCZAKA |
| PASZTET Z BROKUŁA | PASZTET Z SELERA | PASZTET Z TUŃCZYKIEM I BIAŁYM SEREM | TERRINA Z SURIMI |
DIPY Sosiki na zimno, zamiast
tradycyjnych majonezowych ciężkich sosów. Można je podawać
na imprezach do wszelkich przystawek.
|
|||
| TZATZIKI | |||
| DRESSING JOGURTOWY Z POMARAŃCZĄ | DIP DYNIOWO -PAPRYKOWY |
DIP OGÓRKOWY | DIP BROKUŁOWY |
| GUACAMOLE | SOS CZOSNKOWY | DIP JOGURTOWY Z ZIOŁAMI | SALSA |
![]() |
|||
logo
BUFET IMPREZOWY
Subskrybuj:
Komentarze (Atom)
