Składniki (na garnek 2,5l):
dynia (1kg)cieciorka sucha (100g)
1 domowa kostka warzywna
koperek
2 łyżki soku z cytryny
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek, chili)
Przygotowanie:
Cieciorkę moczymy kilka godzin, następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po moczeniu około 6 godzin gotujemy minimum 30 minut.
Dynię wydrążamy z gniazd nasiennych, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. W garnku gotujemy wodę z domową kostką warzywną, po zagotowaniu wrzucamy obrane kawałki dyni. Gotujemy pod przykryciem około pół godziny, aż dynia zmięknie. Po przestudzeniu wrzucamy do garnka połowę ugotowanej cieciorki i całość miksujemy blenderem. Następnie przyprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą (do smaku) i 1-2 łyżeczkami gałki muszkatołowej. Wskazane jest dodać mielone chili, pieprz i czosnek, dla wyrazistego smaku. Po doprawieniu dorzucamy drugą część ugotowanej cieciorki. Zupę można podać ze świeżym koperkiem.
Wartość energetyczna całej zupy – 660kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 130kcal