Przepis konkursowy, autorka: Izabela Habaj
Składniki:
mak mielony (200g)
5 jajek (300g)
daktyle (250g)
morele suszone (20g)
migdały (20g)
orzechy włoskie (20g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat migdałowy
słonecznik, orzechy i kokos do przystrojenia
Przygotowanie:
Daktyle moczymy na noc w takiej ilości wody aby je przykryła, rano miksujemy blenderem na gęstą masę.
Migdały zalewamy wrzątkiem, obieramy, kroimy. Morele zalewamy ciepłą wodą na kilka minut, kroimy. Orzechy siekamy.
Dajemy do miseczki 2/3 ilości masy daktylowej, dodajemy do niej suchy mak, bakalie, aromat, proszek do pieczenia i żółtka. Mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i po ubiciu dodajemy do masy makowej. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki (tortownica 22cm) i pieczemy około 40 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu smarujemy wierzch ciasta resztą masy daktylowej i dowolnie przystrajamy. Bakalie dodajemy według uznania. Daktyle w takiej ilości dają dużą słodycz, dlatego w przepisie nie występuje cukier.