logo

logo

niedziela, 12 kwietnia 2015

Mazurek z masą budyniową i bakaliami

Przepis konkursowy, autorka: Aleksandra Copik


Składniki na spód:
mąka żytnia (100g)
brązowy cukier (50g)
masło (50g)
woda (50ml)
1 jajko (60g)
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:
mleko (250ml)
orzechy włoskie (20g)
migdały (20g)
1 płaska łyżka cukru (15g)
mąka ziemniaczana (20g) (lub budyń śmietankowy bez cukru)

Składniki z konfiturę:
1 jabłko (200g)
1 pomarańcza (150g)
1 cytryna
1 łyżeczka miodu (15g)

Przygotowanie:
Oddzielamy białko od żółtka. Z mąki, żółtka, cukru, masła, wody i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Będzie dość lepkie, więc zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyjmujemy masę i rozwałkowujemy na okrągły placek. Zawijamy brzegi, smarujemy białkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę budyniową. Odlewamy odrobinę mleka i rozrabiamy w niej mąkę lub budyń. Resztę zagotowujemy ze zmielonymi migdałami, orzechami i cukrem. Do gotującego się płynu wlewamy mleko z mąką lub budyniem. Ponownie zagotowujemy i ściągamy z ognia. Masa powinna być gęsta. Odstawiamy do wystygnięcia.

Jabłko kroimy na małe kawałki, filetujemy pomarańczę, wsypujemy owoce do rondelka i wyciskamy sok z cytryny. Dodajemy starte wcześniej skórki z cytrusów i miód. Zagotowujemy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości owoców. Ucieramy widelcem lub miksujemy blenderem na gładką masę.

Na wystudzone ciasto wykładamy masę budyniową i rozsmarowujemy. Następnie wykładamy konfiturę. Dekorujemy ciasto według uznania.