logo

logo

piątek, 20 listopada 2015

Ciasteczka maślane





Składniki:
mąka pszenna (250g)
cukier puder (125g)
masło (125g)
1 jajko (60g)
kakao (10g)
dowolny aromat (opcjonalnie)



 



Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, przesiany cukier puder, posiekane miękkie masło, surowe jajko i opcjonalnie kilka kropli dowolnego aromatu. Wszystkie składniki zagniatamy na gładką kulę i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągamy, wałkujemy na ok. 4-5mm i wycinamy wzory. Ciasteczka układamy na blaszce na papierze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy około 12 minut. Z podanych proporcji wychodzi 50 ciasteczek. W wersji z kakao dajemy o 10g mniej mąki, a w to miejsce dajemy 10g kakao.

Przepis nie jest dietetyczny, ale daję go dlatego, że jest doskonały do foremek, które oprócz zewnętrznego kształtu mają na celu wyciąć inne ozdoby, czyli takie ciastka herbatniki. Nie dajemy proszku do pieczenia, dzięki temu ciasta rosną minimalnie i wzory się nie rozmywają podczas pieczenia.



Wartość energetyczna całego ciasta – 2360kcal

Wartość energetyczna 1 ciastka – 45kcal