Składniki:
ryż suchy na risotto (100g)
olej (10ml)
cukinia (250g)
przyprawy (sól, pieprz, suszone warzywa, zdrowa vegeta)
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy suchy ryż i go prażymy. Po kilku minutach wlewamy wodę z przyprawami i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Na pół szklanki ryżu potrzebujemy trochę ponad szklankę wody. Kiedy ryż wchłonie całą płyn i będzie już gotowy dodajemy startą na grubych oczkach cukinię. Całość mieszamy i podgrzewamy 3-5 minut. Najlepiej smakuje, kiedy cukinia jest lekko surowa i twarda, więc wskazany jest krótszy czas podgrzewania.
Dla uproszczenia sprawy, jeśli nie mamy ryżu do risotto, można ugotować inny, np. jaśminowy.
Wartość energetyczna całego ryżu - 480kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 ryżu z cukinią) – 160kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 ryżu z cukinią) – 160kcal