logo

logo

piątek, 18 grudnia 2015

Zapiekanka z soczewicą

 



Składniki:
ziemniaki (300g)
soczewica brązowa sucha (150g)
chleb pełnoziarnisty (75g)
mleko (150g)
cebula (150g)
1 jajko (60g)
oliwa (10ml)
przyprawy (sól, pieprz, chili, suszone zioła)



 

Przygotowanie:
Soczewicę moczymy ok. 45-60 minut, następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy. Pieczywo pełnoziarniste (chleb lub bułkę) rwiemy na kawałki i moczymy w mleku. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, solimy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie.

Do miski wrzucamy przestudzoną cebulę, pieczywo z mlekiem, surowe jajko i wszystko mielimy blenderem. Do zmielonej masy dodajemy ugotowaną soczewicę i przyprawy, głównie sól i pieprz.

Naczynie na tartę smarujemy olejem, następnie układamy na dnie surowe ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki, posypujemy przyprawami. Na ziemniaki wykładamy masę z soczewicą, przyprawiamy ziołami i zmielonym chili. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180 stopni około 60 minut. 



Wartość energetyczna całej zapiekanki – 1230kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 zapiekanki) – 310kcal