Składniki:
fasola jaś sucha (100g)
buraki (200g)
pomidory (500g)
1 ząbek czosnku
chili
natka pietruszki
przyprawy (sól, pieprz)
fasola jaś sucha (100g)
buraki (200g)
pomidory (500g)
1 ząbek czosnku
chili
natka pietruszki
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Fasolę moczymy kilka godzin, następnie gotujemy do miękkości. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i drobno kroimy w kostkę. Buraki gotujemy w mundurkach, po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy pomidory, buraki i fasolę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chili, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dusimy na małym ogniu, aż pomidory będą miękkie i zaczną się rozpadać. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Fasolę moczymy kilka godzin, następnie gotujemy do miękkości. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i drobno kroimy w kostkę. Buraki gotujemy w mundurkach, po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy pomidory, buraki i fasolę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chili, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dusimy na małym ogniu, aż pomidory będą miękkie i zaczną się rozpadać. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Wartość energetyczna całej potrawki – 500kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 potrawki) – 165kcal