Składniki:
kasza gryczana sucha (100g)
pieczarki (250g)
cebula (100g)
przyprawy (sól, pieprz)
kasza gryczana sucha (100g)
pieczarki (250g)
cebula (100g)
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, podlewamy łyżką wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie dodajemy do niej pokrojone na plasterki pieczarki. Wszystko trzymamy na ogniu 2-3 minuty, cały czas mieszając, na końcu przyprawiamy. Pieczarki powinny być lekko chrupkie, dlatego solimy je pod sam koniec, żeby nie puściły soków. Danie możemy podać na dwa sposoby, czyli tak jak na zdjęciu lub dodać kaszę do pieczarek i cebuli i wymieszać wszystko na patelni.
Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, podlewamy łyżką wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie dodajemy do niej pokrojone na plasterki pieczarki. Wszystko trzymamy na ogniu 2-3 minuty, cały czas mieszając, na końcu przyprawiamy. Pieczarki powinny być lekko chrupkie, dlatego solimy je pod sam koniec, żeby nie puściły soków. Danie możemy podać na dwa sposoby, czyli tak jak na zdjęciu lub dodać kaszę do pieczarek i cebuli i wymieszać wszystko na patelni.
Wartość energetyczna całej kaszy gryczanej z pieczarkami – 435kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 kaszy) – 145kcal