logo

logo

środa, 1 czerwca 2016

Komosa ryżowa czarna i czerwona

O komosie ryżowej pisałam już wcześniej tutaj. Wydawało mi się, że już odkryłam coś niezwykle oryginalnego i smacznego. Jak się okazało w sprzedaży jest także komosa ryżowa czarna i komosa ryżowa czerwona. Ja zdobyłam tą pierwszą, znalezioną na stronie bakaliowego e-sklepu BadaPak.pl.

Owoce komosy ryżowej (zwane quinoa lub ryżem peruwiańskim) zawierają 48% skrobi, ok. 18% białek, 4–9% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Cechują się dużą zawartością wapnia, fosforu, żelaza, witaminy E, w przypadku niektórych odmian także gorzkich saponin. Z powodu tych ostatnich konieczny jest przemiał lub płukanie owoców podczas przetwarzania.


  
Jak dla mnie wersja biała już była czymś egzotycznym i „od święta”. Natomiast nic nie wzbudzało do tej pory tyle ekscytacji przy stole jak „to coś czarne”. Fantastycznie prezentuje się w sałatkach, szczególnie z równie oryginalnymi lub ładnie wyglądającymi dodatkami.