Syrop klonowy i syrop z agawy to popularne, słodkie zamienniki cukru. W rankingu zdrowotności lepiej wypada syrop klonowy, ale z agawy jak dla mnie jest smaczniejszy. Ze względu na to, że każdy syrop jest kaloryczny, moim zdaniem powinien to być dodatek do deserów raz na jakiś czas, a nie na co dzień.
Syrop klonowy
Syrop klonowy
Syrop klonowy uzyskuje się z pnia klonu, a główne miejsce produkcji to Kanada. Jest gęstym słodkim syropem bogatym w mikroelementy i sole mineralne oraz witaminy z grupy B. Oprócz właściwości zdrowotnych, syrop klonowy uznaje się za afrodyzjak pobudzający zmysły seksualne. Dlatego używajmy go w kuchni, bo nie dość, że wprawi nas w dobry nastrój, to dostarczy niepowtarzalnego smaku i aromatu nie tylko słodkościom, ale też daniom na co dzień. Wartość energetyczna syropu klonowego jest niższa niż cukru czy miodu i wynosi 260kcal/100g.
- ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy, działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie,
- ma wysoką zawartość mikroelementów - manganu, cynku, magnezu, potasu i wapnia,
- ma wysoką zawartość witaminy B2,
- jest produktem naturalnym, prawdziwy 100% syrop klonowy nie zawiera żadnych sztucznych dodatków,
- jest produktem wegańskim.
Syrop z agawy
Syrop z agawy jest środkiem słodzącym wywodzącym się z Meksyku. Produkowany jest z kaktusów o nazwie agawa, a dokładniej z soku wyciśniętego z rdzenia tego kaktusa. W syropie tym zawarta jest fruktoza, którą nasz organizm przyswaja dużo wolniej niż glukozę i biały cukier (sacharozę), dlatego jest dobrym zamiennikiem cukru dla diabetyków. W smaku jest dużo słodszy niż biały cukier. W konsystencji przypomina miód lub syrop klonowy, choć jest bardziej lejący. Natomiast kolory przyjmuje od jasnożółtej do ciemnej karmelowej – im ciemniejszy tym bardziej słodki. Wartość energetyczna syropu z agawy to 310kcal/100g.
- jest odpowiedni dla alergików,
- posiada niski indeks glikemiczny,
- zawiera śladowe ilości mikroelementów – żelaza, wapnia, potasu i magnezu,
- zawiera śladowe ilości przeciwutleniaczy,
- jest produktem wegańskim.