Składniki na ciasto naleśnikowe:
mleko (250ml)
woda (350ml)
1 jajko (60ml)
mąka pszenna (150g)
½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy. Patelnię rozgrzewamy i zmniejszamy ogień na mały. Na patelnię nalewamy warstwę ciasta, na krokiety lepiej odrobinę więcej, żeby naleśniki nie były zbyt cienkie i nie pękały podczas zawijania. Z podanych proporcji wychodzi 10 naleśników na krokiety.
Składniki na farsz:
czerwona soczewica (150g)
por (250g)
pieczarki (250g)
koncentrat pomidorowy (50g)
przyprawy (sól, pieprz, chili, słodka papryka)
olej do posmarowania krokietów (10ml)
Przygotowanie:
Czerwoną soczewicę płuczemy w zimnej wodzie, następnie gotujemy około 15-20 minut do miękkości. Por drobno siekamy w paseczki, wrzucamy na patelnię i dusimy z przyprawami pod przykryciem. Pieczarki trzemy na tarce lub drobno kroimy i dusimy na patelni aż do odparowania wody. Wszystkie składniki mieszamy w misce z koncentratem pomidorowym i przyprawiamy do smaku.
Naleśniki rozkładamy na blacie, farsz z soczewicy nakładamy równomiernie i zawijamy każdego naleśnika w formę krokieta. Wszystkie krokiety układamy na blaszce na papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Wierzch krokietów smarujemy pędzelkiem niewielką ilością oleju. Całość zapiekamy w temperaturze 180st ok. 30 minut. Można włączyć termoobieg, wtedy będzie szybciej lub przypiekanie z góry. Wszystkie składniki w farszu są już ugotowane wcześniej, więc czas pieczenia zależy od naszych upodobań, czy chcemy mieć bardziej czy mniej spieczone krokiety. Z podanych proporcji wychodzi 10szt.
Wartość energetyczna jednego suchego naleśnika – 75kcal
Wartość energetyczna całego farszu – 675kcal
Wartość energetyczna 1 krokieta z farszem – 150kcal