logo

logo

piątek, 2 stycznia 2015

Zupa krem z pietruszki




Składniki (na garnek 2,5l):
pietruszka korzeń (500g)
seler (100g)
1-2 jabłka (200g)
natka pietruszki
1 domowa kostka warzywna
grzanki z ciemnego pieczywa (1 kromka na 1 porcję)
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.



Przygotowanie:
Pietruszkę i seler obieramy, kroimy na cząstki. W garnku gotujemy wodę z domową kostką warzywną, wrzucamy pokrojone warzywa. Gotujemy pod przykryciem, aż pietruszka i seler będą miękkie. Po przestygnięciu dodajemy obrane ze skórki i wydrążone jabłka (200g po obraniu). Wszystko miksujemy blenderem na krem i przyprawiamy do smaku. Można podać z grzankami i świeżo posiekaną natką pietruszki.




Wartość energetyczna całej zupy – 365kcal 

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) bez grzanek – 75kcal 

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) z grzankami – 145kcal