logo

logo

piątek, 6 lutego 2015

Pierogi z niebieskim serem pleśniowym


Składniki na ciasto:
mąka pszenna (150g)
woda (90ml)
½ łyżeczki soli

Składniki na farsz:
ser pleśniowy niebieski (100g)
szpinak rozdrobniony (200g)
cebula (300g)
1-2 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)






Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę z solą i wlewamy gorącą wodę jednocześnie mieszając mąkę łyżką. Jak już się mąka połączy lekko z wodą, to wyrabiamy ciasto ręką. Gotowe ciasto bardzo cienko wałkujemy, na grubość 1-2mm. Przy tak cienkim rozwałkowaniu i takich proporcjach wychodzi 25szt. 

Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię, solimy, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę, dodajemy rozdrobniony szpinak i odparowujemy nadmiar wody. Całość studzimy. Niebieski ser pleśniowy drobno kroimy, dodajemy do cebuli i szpinaku. Farsz doprawiamy i dokładnie mieszamy. Ważne, żeby ser dodawać do zimnej cebuli, żeby się nie stopił. 

Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy tak długo, aż wypłyną na wierzch. Z podanych proporcji wychodzi 25szt.






Wartość energetyczna całego ciasta na pierogi – 525kcal

Wartość energetyczna 1 ciasta pierogowego – 21kcal

Wartość energetyczna całego farszu – 490kcal

Wartość energetyczna 1 porcji farszu – 20kcal

Wartość energetyczna 1 pieroga – 41kcal




Ciekawostka dietetyczna



Niebieski ser pleśniowy ma 370kcal/100g – wcale niemało i wcale nie można powiedzieć, że jest dietetyczny. To samo się tyczy każdego żółtego sera i innych pleśniowych. Jednak sery to coś, czego mi najbardziej brakuje od zmiany stylu żywienia i gotowania. Postanowiłam jednak pierwszy raz przygotować coś, co zawiera ser i to w normalnej ilości, a nie „naparstkowej”. Całe dietetyczne oszustwo polega na tym, że farsz składa się z jednego składnika kalorycznego i z dwóch najmniej kalorycznych jakie mi przyszły do głowy. 






Porównawczo

Farsz na pierogi ruskie, złożony z ziemniaków (200g), chudego twarogu (200g) i cebuli (200g) ma w sumie 440kcal (przepis tutaj). Mamy wtedy 600g farszu i starcza on na 25 pierogów.

Farsz na pierogi z niebieskim serem pleśniowym, złożony z sera (100g), szpinaku (200g) i cebuli (300g) ma w sumie 490kcal. Mamy 500g farszu, ale objętościowo tyle samo co farszu na ruski i starcza on również na 25 pierogów.

Podsumowując... mamy dietetyczny ruski pieróg o kaloryczności 39kcal/1szt. kontra dietetyczny z tłustym serem pleśniowym o kaloryczności 41kcal/1szt.

Jak się pokombinuje, to można zejść do całkiem przyzwoitej kaloryczności i zjeść porcje pierogów nawet na ścisłej diecie.