Przykładowe zastosowanie batatów. Jeśli nie macie, można zastąpić ziemniakami i z pewnością będzie dobre.
Składniki:
1 batat (600g)
szpinak (200g)
cieciorka sucha (50g)
pomidory (400g)
2-3 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, chili)
Przygotowanie:
Cieciorkę moczymy kilka godzin, następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po moczeniu około 6 godzin gotujemy minimum 30 minut.
Batata gotujemy w całości do miękkości, następnie studzimy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę.
Na patelnię wlewamy kilka łyżek wody, wrzucamy liście szpinaku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posypujemy przyprawami i cały czas mieszając doprowadzamy szpinak do postaci takiej, jak po typowym blanszowaniu. Do szpinaku dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory, ugotowaną cieciorkę i bataty. Całość dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Sok z pomidorów powinien być wystarczający, ale w razie potrzeby można podlać odrobiną wody podczas duszenia.
Wartość energetyczna całej potrawki – 790kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 potrawki) – 265kcal