Składniki:
fasola sucha (50g)
papryka czerwona (150g)
ogórki konserwowe
(150g)
1 mała cebula (50g)
natka pietruszki
koperek
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki octu
balsamicznego
przyprawy (sól, pieprz,
czosnek)
Przygotowanie:
Fasolę moczymy kilka godzin, następnie gotujemy do
miękkości. Czas gotowania uzależniony jest od rodzaju fasoli, więc najlepiej
korzystać ze wskazówek na opakowaniu lub z własnego doświadczenia.
Batata gotujemy w mundurku, około 20-30 minut. Po przestudzeniu
obieramy i kroimy w kostkę.
Do miski wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, koperek i
czosnek, wlewamy ocet balsamiczny, mieszamy z przyprawami – z czosnkiem, solą,
pieprzem. Porcjami dodajemy pokrojonego batata, co jakiś czas mieszając, żeby
był obtoczony zieleniną. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czerwoną
paprykę, ogórki konserwowe i ugotowaną fasolkę. Sałatkę dokładnie mieszamy, w
razie potrzeby doprawiamy i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Wartość energetyczna całej sałatki – 530kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 sałatki) – 175kcal