Składniki na spód:
mąka ze zmielonej kaszy jaglanej (80g)
mąka orkiszowa pełnoziarnista (10g)
mąka kukurydziana (10g)
otręby pszenne (5g)
ksylitol (1 płaska łyżka)
zimne masło (30g)
proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki)
jogurt naturalny (1 łyżka)
1 małe żółtko
Składniki na masę:
jogurt grecki (50g)
czekolada gorzka (15g)
cukier puder (5g)
jogurt grecki (50g)
czekolada gorzka (15g)
cukier puder (5g)
Składniki na mus z daktyli:
daktyle suszone (25g)
kakao (5g)
Dodatki do dekoracji:
rodzynki i żurawina (5g)
płatki migdałowe (5g)
kakao (5g)
Dodatki do dekoracji:
rodzynki i żurawina (5g)
płatki migdałowe (5g)
Przygotowanie:
Mąki, otręby i ksylitol mieszamy, dodajemy pokrojone masło i proszek do pieczenia. Rozcieramy aż powstanie kruszonka. Mieszamy z jogurtem, wbijamy żółtko. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę, następnie umieszczamy ciasto w lodówce na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wałkujemy, formujemy brzegi i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 18-20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy.
Przygotowujemy masę jogurtową. Jogurt wykładamy na sitko z gazą, odcedzamy przez ok. 6 godzin. Odlewamy wodę. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy roztopioną, wystudzoną czekoladę i cukier, miksujemy na małych obrotach. Chwilę czekamy, żeby masa trochę zgęstniała, następnie wykładamy ją na kruchy spód.
Daktyle i kakao miksujemy blenderem na gładką masę. Wykładamy partiami na wierzch mazurka. Ciasto dekorujemy według uznania.
Przygotowujemy masę jogurtową. Jogurt wykładamy na sitko z gazą, odcedzamy przez ok. 6 godzin. Odlewamy wodę. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy roztopioną, wystudzoną czekoladę i cukier, miksujemy na małych obrotach. Chwilę czekamy, żeby masa trochę zgęstniała, następnie wykładamy ją na kruchy spód.
Daktyle i kakao miksujemy blenderem na gładką masę. Wykładamy partiami na wierzch mazurka. Ciasto dekorujemy według uznania.