logo
poniedziałek, 27 lipca 2015
Kotlety mielone na grilla
Składniki:
mielone z chudej szynki (500g)
1 mała cebula (100g)
2-3 ząbki czosnku
1 jajko (60g)
1 kajzerka
mleko (100ml)
bułka tarta (30g)
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę, przyprawiamy, wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Pilnujemy, żeby cebula nie przywarła – mieszamy co jakiś czas i podlewamy wodą w razie potrzeby.
Do miski wlewamy mleko, wrzucamy kawałki kajzerki i przyciskamy tak, żeby wchłonęła całe mleko i zmiękła. Dorzucamy do niej miękką cebulę z czosnkiem. Wszystko dokładnie mieszamy, rozgniatając widelcem większe kawałki kajzerki. Następnie dodajemy mielone mięso z szynki i surowe jajko. Wszystko przyprawiamy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy kotlety i obsypujemy bułką tartą dość dokładnie. Kotlety układamy na tacce grillowej. Podczas grillowania co jakiś czas przewracamy, choć przyznam, że nie jest to łatwe, ale na pewno wykonalne. Z podanych proporcji wychodzi 15szt.
Wartość energetyczna całej masy na kotlety – 1125kcal
Wartość energetyczna 1 kotleta – 75kcal