Składniki:
9 kajzerek
soczewica brązowa sucha (200g)
1 duża cebula (100g)
pieczarki (250g)
przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka)
9 kajzerek
soczewica brązowa sucha (200g)
1 duża cebula (100g)
pieczarki (250g)
przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka)
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, zazwyczaj wystarczy 45-60 minut. Następnie odcedzamy i studzimy. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, dusimy pod przykryciem do miękkości, pod koniec duszenia wrzucamy na patelnię ugotowaną soczewicę. Całość dokładne mieszamy i przyprawiamy.
Kajzerki przekrawamy na pół, wydrążamy środki (środki można wykorzystać np. do kotletów mielonych). Farsz nakładamy po równo do każdej bułki. Układamy kajzerki na blaszce, na papierze do pieczenia i przypiekamy w temperaturze ok. 180st przez 10-15 minut, aż będą rumiane. Do wyliczeń przyjęłam, że wydrążona kajzerka ma ok. 150kcal.
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, zazwyczaj wystarczy 45-60 minut. Następnie odcedzamy i studzimy. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, dusimy pod przykryciem do miękkości, pod koniec duszenia wrzucamy na patelnię ugotowaną soczewicę. Całość dokładne mieszamy i przyprawiamy.
Kajzerki przekrawamy na pół, wydrążamy środki (środki można wykorzystać np. do kotletów mielonych). Farsz nakładamy po równo do każdej bułki. Układamy kajzerki na blaszce, na papierze do pieczenia i przypiekamy w temperaturze ok. 180st przez 10-15 minut, aż będą rumiane. Do wyliczeń przyjęłam, że wydrążona kajzerka ma ok. 150kcal.
Wartość energetyczna całego farszu z soczewicy – 770kcal
Wartość energetyczna 1 nadziewanej kajzerki – 235kcal