1 młoda cukinia (300g)
oliwa (10ml)
sok z cytryny (10ml)
2 ząbki czosnku
świeże zioła (bazylia, oregano, majeranek)
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Cukinię przekrawamy na pół i kroimy w kilkumilimetrowe, nie za cienkie plasterki. Następnie wrzucamy ją na 2 minuty do wrzątku, po czym odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos. Czosnek drobno siekamy, dodajemy świeże zioła, sól, pieprz i wlewamy sok z cytryny i oliwę. Wszystko delikatnie mieszamy z cukinią i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Cukinię przekrawamy na pół i kroimy w kilkumilimetrowe, nie za cienkie plasterki. Następnie wrzucamy ją na 2 minuty do wrzątku, po czym odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos. Czosnek drobno siekamy, dodajemy świeże zioła, sól, pieprz i wlewamy sok z cytryny i oliwę. Wszystko delikatnie mieszamy z cukinią i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Wartość energetyczna całej sałatki – 140kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 sałatki) – 70kcal