Składniki:
ryż suchy (100g)
cebula (100g)
1-2 łyżeczki czarnuszki
przyprawy (sól)
ryż suchy (100g)
cebula (100g)
1-2 łyżeczki czarnuszki
przyprawy (sól)
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię, solimy i podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając.
Ugotowany ryż łączymy z cebulą i czarnuszką, dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut, żeby przeszedł zapachem i smakiem czarnuszki.
W zasadzie nie jest to jakiś przepis, a podpowiedź przypadkowo wykrytego połączenia ryżu z czarnuszką. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale nie tylko, bo ostatnio widziałam ją nawet w markecie w dziale przypraw.
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię, solimy i podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając.
Ugotowany ryż łączymy z cebulą i czarnuszką, dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut, żeby przeszedł zapachem i smakiem czarnuszki.
W zasadzie nie jest to jakiś przepis, a podpowiedź przypadkowo wykrytego połączenia ryżu z czarnuszką. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale nie tylko, bo ostatnio widziałam ją nawet w markecie w dziale przypraw.
Wartość energetyczna całego ryżu z czarnuszką – 400kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 ryżu) – 135kcal