logo

logo

piątek, 6 listopada 2015

Pstrąg łososiowy z tymiankiem





Składniki:
pstrąg łososiowy filet (250g)
2 ząbki czosnku
pół cytryny
przyprawy (sól, pieprz, tymianek)


 





 
Przygotowanie: 
Płat pstrąga dzielimy na części, następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdy kawałek dajemy pół plasterka cytryny i plasterki czosnku. Całość posypujemy tymiankiem, w moim przypadku suszonym. Rybę układamy na suchej patelni, następnie dusimy na najmniejszym ogniu pod przykryciem. Tłuszcz, który się wytopi podczas duszenia wystarcza, jednak w razie potrzeby można podlać 1-2 łyżkami wody. Ryba jest gotowa po około 15-20 minutach.

Płaty pstrąga kupuję ze skórą i nie usuwam jej przed smażeniem. Całkiem możliwe, że skóra lekko nam przywrze do dna patelni. Nie trzeba się tym przejmować, bo mięso ryby idealnie odchodzi od skóry i zachowuje estetyczny wygląd po przełożeniu na talerz. Podaję wartość energetyczną dla całego pstrąga oraz wartość energetyczną 100g ryby. Kaloryczność 1 porcji zależy od tego, na ile sobie rybę podzielimy.


 


Wartość energetyczna całej ryby – 415kcal

Wartość energetyczna pstrąga – 165kcal/100g