Składniki:
ziemniaki (500g)
jogurt naturalny (150g)
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
kminek (10g)
olej (10ml)
przyprawy (kurkuma, papryka ostra, sól, pieprz)
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po przestudzeniu obieramy ze skórki i kroimy na części – w zależności od wielkości ziemniaków na połówki, ćwiartki lub ósemki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy kurkumę, ostrą paprykę, pokrojony drobno czosnek, kminek, sól, pieprz i chwilę podgrzewamy, po czym koniecznie studzimy. Po przestudzeniu dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy go z przyprawami. Do jogurtu dodajemy pokrojone ziemniaki i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy i podgrzewamy na bardzo małym ogniu kilka minut.Przypraw nie żałujemy, w moim przypadku orientacyjnie było to pół łyżeczki kurkumy, odrobinę ostrej papryki, sól i pieprz według uznania. Kminek z racji charakterystycznego smaku można dać symbolicznie, a jeśli ktoś lubi to nawet podwoić porcję z przepisu.
Wartość energetyczna całej potrawy – 565kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 potrawy) – 190kcal
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po przestudzeniu obieramy ze skórki i kroimy na części – w zależności od wielkości ziemniaków na połówki, ćwiartki lub ósemki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy kurkumę, ostrą paprykę, pokrojony drobno czosnek, kminek, sól, pieprz i chwilę podgrzewamy, po czym koniecznie studzimy. Po przestudzeniu dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy go z przyprawami. Do jogurtu dodajemy pokrojone ziemniaki i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy i podgrzewamy na bardzo małym ogniu kilka minut.Przypraw nie żałujemy, w moim przypadku orientacyjnie było to pół łyżeczki kurkumy, odrobinę ostrej papryki, sól i pieprz według uznania. Kminek z racji charakterystycznego smaku można dać symbolicznie, a jeśli ktoś lubi to nawet podwoić porcję z przepisu.
Wartość energetyczna całej potrawy – 565kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 potrawy) – 190kcal