Składniki:
makaron spaghetti pełnoziarnisty suchy (100g)
2 pomidory (300g)
1 cebula (100g)
kapusta biała (250g)
2-3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
przyprawy (sól, pieprz, kurkuma, zioła prowansalskie)
Przygotowanie:
Kapustę drobno siekamy, wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 10 minut i odcedzamy. Pomidory sparzamy, wcześniej je nacinając, następnie obieramy ze skórki i kroimy w dość drobną kostkę.
Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną chili oraz przyprawy: sól, pieprz i kurkumę. Podlewamy wszystko dwiema łyżkami wody i dusimy pod przykryciem. Kiedy cebula zmięknie, a nadmiar wody odparuje dodajemy sparzoną kapustę i pokrojone pomidory. Wszystko dusimy pod przykryciem około pół godziny, co jakiś czas mieszając i kontrolując poziom wody. Na koniec dodajemy suszone lub świeże zioła. Makaron spaghetti pełnoziarnisty gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Połowę makaronu nakładamy na talerz i dodajemy porcję duszonych warzyw. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Wartość energetyczna całości – 500kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 makaronu i 1/2 duszonych warzyw) – 250kcal