logo

logo

środa, 13 kwietnia 2016

Muffinki ze szpinakiem i serem pleśniowym


Składniki:
szpinak mrożony rozdrobniony (200g) 
2 duże cebule (200g)
2 ząbki czosnku
ser pleśniowy niebieski (50g)
mąka pszenna (250g)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka (120g)
jogurt naturalny (250ml)
kefir (100ml)
oliwa (30ml)
przyprawy (sól, pieprz)


 


Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na odrobinie oliwy (ok. 10ml). Dodajemy szpinak i trzymamy wszystko na ogniu aż do odparowania nadmiaru wody. W dużej misce przygotowujemy mieszankę mąki, proszku do pieczenia, sody i przypraw.

W osobnym naczyniu miksujemy jogurt naturalny, kefir i jajka. Następnie cały czas miksując wlewamy powoli ok. 20 ml oliwy . Dodajemy przestygnięty szpinak z cebulą i czosnkiem oraz starty na dużych oczkach ser pleśniowy. Tak przygotowaną masę wlewamy do miski z produktami sypkimi i miksujemy. Gotowym ciastem napełniamy foremki na muffinki. Pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 15szt. 



Wartość energetyczna ciasta na muffinki – 1800kcal

Wartość energetyczna 1 szt – 120kcal