logo

logo

poniedziałek, 31 października 2011

Kulki serowe






Składniki:
1 chudy biały ser (200g)
1 ser typu feta (270g)









Przygotowanie:
Biały ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy do tego całą kostkę sera typu feta i mieszamy składniki na gładką masę, można przyprawić na ostro, ale bez dodatku soli (feta jest słona sama w sobie). Lekko zwilżoną dłonią formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy każdą w przyprawach, np. czerwonej papryce, curry, ziołach, koperku, zmielonych orzechach. Z podanych proporcji wychodzi 20 kulek serowych.


 

Wartość energetyczna masy serowej – 815kcal

Wartość energetyczna jednej kulki serowej – 40kcal



9 komentarzy:

  1. a ja lubię wersję na słodko- obtaczane w kakao lub granulowanym mleku, pycha:D dzięki za świetnego bloga!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wlasnei je zrobilam na dziesiejsza impreze :) prezentuja sie bardzo fajnie na talerzu :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy jest możliwość rozmieszania wszystkiego mikserem i później jakiegoś zagęszczenia - wyszła mi półpłynna masa :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest raczej niemożliwe. Chudy ser jest suchy, Feta sztywna i maziasta, tu nie ma z czego wyjść półpłynna masa. Może nie taki ser był użyty w przepisie?

      Usuń
  4. Bardzo podoba mi się ten pomysł z kuleczkami, jednak nie mam na podorędziu kostki sera białego(mieszkam we Włoszech, tu niestety "naszego białego" nie ma). Czym ewentualnie mogłabym go zastąpić? Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama zrób biały ser. Musisz tylko mieć zsiadłe mleko.

      Usuń
  5. polecam!panierka z orzechów włoskich dobra,ale jeszcze bardziej wyrazista z posiekanym drobno szczypiorkiem!baaardzo dobre!!!M.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardo prosty i rewelacyjny w swej prostocie przepis. U mnie pojawiły się w wydaniu papryka czerwona, papryka czerwona wędzona, koperek i curry. Byłam zaskoczona, że tak posmakowały! Tanie i szybkie a jakie efektowne. Miły kolorystyczny akcent.

    OdpowiedzUsuń