logo

logo

KOTLETY I PLACKI JARSKIE

Kotlety i placki jarskie
Wskazówki dietetyczne

Kotlety warzywne można robić łącząc ze sobą przeróżne warzywa w dowolnych proporcjach. Ważną zasadą w tych potrawach jest to, żeby warzywa były ugotowane i nie zawierały za dużo wody. Część przepisów jest z jajkiem, jako elementem łączącym cały farsz, a w niektórych ten składnik pominęłam i też wyszły, także według uznania jak kto uważa. Dodanie go nie zwiększy jakoś szczególnie wartości kalorycznej jednego kotlecika, a przynajmniej pewniejsze, że się podczas smażenia nie rozpadną. 
Jeśli chodzi o smażenie takich kotletów i placków to staram się nie używać do tego mąki, ale czasami jak widzę, że kotlecik jest dość wilgotny, to w konkretnym przepisie umieszczam informację jak postępować. Kotlety warzywne smażymy bez tłuszczu, ewentualnie można dwie krople oliwy rozsmarować na patelni pędzelkiem.

FALAFEL KOTLETY JAJECZNE Z GROSZKIEM KOTLETY JAJECZNE Z KASZĄ JAGLANĄ KOTLETY Z KALAFIORA
Falafel Kotlety jajeczne z groszkiem Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną Kotlety z kalafiora
KOTLETY MARCHEWKOWO- OWSIANE KOTLETY SELEROWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ Z GROSZKIEM PLACKI Z KASZY GRYCZANEJ I BIAŁEGO SERA
Kotlety marchewkowo-owsiane Kotlety selerowe z płatkami owsianymi Kotlety z kaszy jaglanej z groszkiem Placki z kaszy gryczanej i białego sera
KOTLETY JAJECZNE PLACKI MARCHEWKOWE Z CURRY KOTLETY ZIEMNIACZANE KOTLETY KAPUŚCIANE Z KASZĄ JAGLANĄ
Kotlety jajeczne Placki marchewkowe z curry Kotlety ziemniaczane Kotlety kapuściane z kaszą jaglaną
KOTLECIKI RYŻOWO-DYNIOWE Z CURRY KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ KOTLETY PIECZARKOWE Z KASZĄ JAGLANĄ KOTLETY BROKUŁOWE Z KASZĄ JAGLANĄ
Kotleciki ryżowo-dyniowe z curry Kotlety z kaszy jaglanej Kotlety pieczarkowe z kaszą jaglaną Kotlety brokułowe
PLACUSZKI CEBULOWE PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z SOCZEWICĄ PLACUSZKI Z ZIELONYM GROSZKIEM PLACKI ZIEMNIACZANO -CUKINIOWE
Placuszki cebulowe Placuszki ziemniaczane z soczewicą Placuszki z zielonym groszkiem Placki ziemniaczano-cukiniowe
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ KOTLETY Z BURACZKA KOTLETY
SELEROWE
KOTLETY SOJOWE
Kotlety z kaszy gryczanej Kotlety z buraczka Kotlety selerowe Kotlety sojowe
KAPUŚCIAKI PLACKI
ZIEMNIACZANE
PLACKI Z BAKŁAŻANA KOTLETY MARCHEWKOWE
Kapuściaki Placki ziemniaczane Placki z bakłażana Kotlety marchewkowe

15 komentarzy:

  1. Mam jedno nurtujące mnie pytanie - dlaczego we wskazówkach dietetycznych jest uwaga, by wszystkie warzywa uprzednio gotować?
    Czy opcja z surowymi, tartymi na tarce i w takiej formie smażonymi nie byłaby zdrowsza (ze względu na większą ilość witamin, nie wypłukiwanych podczas gotowania)?
    Zrobiłam np. placki marchewkowe, ale tak, jak placki ziemniaczane - tarta surowa marchewka, jajko, cebulka, smażymy. Efekt pyszny, ale się zastanawiam, czy wtedy te kotleciki mają inne właściwości? Dlaczego zaleca Pani gotowanie warzyw?

    OdpowiedzUsuń
  2. A tak właściwie to nie wiem czemu :) Nie zastanawiałam się nad właściwościami, smakują i gotowane i surowe. Jedyne co zauważyłam, że surowe często puszczają soki i mi się przez to rozwalały przy smażeniu bez tłuszczu. A gotowane są lepsze w konsystencji do takich placków i kotlecików.

    OdpowiedzUsuń
  3. Warzywa gotowane powyżej 40 stopni tracą większośc swoich właściwści i witamin, smakują ponieważ w wyniku obróbki cieplnej wytwarza się nadmierna ilość cukru. Surowe jak najbardziej, a jeżeli ktoś już musi psuć warzywa proponuje parzenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. TYLKO ŻE NASZE BABKI PRA BABKI I PRA PRA PRA BABKI KARMIŁY NAS ZUPAMI WARZYWNYMI GOTOWANYMI PEWNIE POWYŻEJ 100 STOPNI I WSZYSCY ZYJA I ZDROWI SĄ.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz :) Też tak uważam :)

      Usuń
    2. Tylko, że wtedy wartości zostają Ci w zupie a jak gotujesz warzywa i wylewasz wodę to wszystkie wartości wylewasz. Poza tym kiedyś też inaczej się żyło. Pracowało się ciężej a i warzywa były zupełnie inne niż teraz. Dużo ludzi mieszkało na wsiach/małych miasteczkach i wszystko było lokalne a więc i miało więcej wartości odżywczych niż teraz. No i kiedyś ludzie żyli krócej.

      Usuń
    3. Zgadzam się w 100% to teraz nam próbują wciskać bzdury zresztą na każdym kroku mówią jedno a za chwilę okazuje się że jednak nie tak a inaczej.Pogubić się idzie.

      Usuń
  5. Wg. tego co mówią dietetycy warzywa,żeby witaminki przyswoił organizm muszą być rozpuszczalne w tłuszczu.Przykład- ADEK-te witaminy rozpuszczają się w tłuszczu,więc gotowanie warzyw nie zawsze jest najzdrowsze,a przecież o to chodzi w zdrowym odżywianiu.Zawsze i przede wszystkim rozsądek.Blog Madzi uważam za genialny i nie zawsze wszystko robię pod,, dyktando",sama modyfikuję jej przepisy ale pierwowzór jest jak najbardziej wartościową wskazówką.A to czy ktoś gotuje czy podsmaża,to jego wybór...pozdrawiam cieplutko Jola

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie znalazłam żadnego przepisu na placki z kefiru/maślanki, a że miałam właśnie taki w ldówce - a samego nie zjem- musiałam coś wymyślić. I WYSZŁO PYYSZNIE! polecam do wypróbowania:
    Placki czosnkowe z kefiru:
    0,5l kefiru
    duży ząbek czosnku
    4 łyżki otrębów (ja użyłam żytnich)
    2 łyżki płatków owsianych suchych
    2 łyżki mąki pełnoziarnistej
    1 jajo
    sól, pieprz

    Łączymy wszystkie składniki i mieszamy łychą, zostawiamy na jakieś 10-15 minut aby płatki i otręby spęczniały i wciągnęły trocheę płynów ;) udało się usmażyć na suchej patelni małe pyszne placuszki, polecam bo sama byłam zdziwiona jak smaczne wyszły, a do tego oczywiśce suróweczka
    Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapisałam i spróbuję, bo wszystko mam :)

      Usuń
  7. Witam Forumowiczów.
    Piękne te przepisy i smaczne zapewne...
    Zauważyłem tylko niestety że większość potraw jarskich i wege,
    to potrawy... smażone ! co tak naprawdę ze zdrowiem nie ma za wiele wspólnego :(.
    Ot taka moja uwaga.
    Pozdrawiam.
    Piotr.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie smażyć to nie takie prawdziwe smażenie na oleju. Jest post na dietetyczne rady kulinarne i tam jest moja definicja smażenia. W większości te wszystkie potrawy tutaj nie zawierają tłuszczu, a oleju do smażenia nie używam w ogóle, bardzo sporadycznie i wtedy wyjaśniam dlaczego.

      Usuń
  8. Piotrze ! Poczytaj dokładniej bloga i wtedy dowiesz sie co na tym blogu znaczy "smażone".Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Madziu jeśli tak mogę mówić,kiedy bedzie coś nowego ,pysznego....Już się nie mogę doczekać! Ola

    OdpowiedzUsuń
  10. prosimy o więcej dan obiadowych wegetariańskich !pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń