logo

logo

PASZTETY

Pasztety
Wskazówki dietetyczne

Przyjęłam zasadę, że pasztety piekę w szerokiej blaszce o wymiarach 30x16cm (pasztet płaski) lub wąskiej 25x10cm (pasztet wysoki). Na taką ilość pasztetu dla dobrego związania się farszu daję zawsze 2 surowe jajka.

Nie podaję tu wartości energetycznej wersji tradycyjnej, bo jej nigdy nie robiłam i ciężko mi powiedzieć, czym by to się różniło od tych pasztetów, które robię teraz.

Pasztety są bardzo delikatne, więc zanim je będziemy kroić najlepiej na kilka godzin wstawić do lodówki, żeby porządnie się schłodziły i nie rozpadały podczas dzielenia na porcje.


PASZTET RYBNY Z BOBEM PASZTET DROBIOWY Z SUSZONYMI GRZYBAMI
Pasztet rybny z bobem Pasztet drobiowy z suszonymi grzybami
PASZTET DROBIOWY Z POREM PASZTET ZIEMNIACZANY Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ PASZTET Z BRĄZOWEJ SOCZEWICY PASZTET Z CIECIORKI
Pasztet drobiowy z porem Pasztet ziemniaczany z czerwoną soczewicą Pasztet z brązowej soczewicy Pasztet z cieciorki
PASZTET MARCHWIOWY Z PIERSI KURCZAKA PASZTET Z PIERSI  ZE SZPINAKIEM PASZTET DYNIOWO
-MARCHEWKOWY
PIECZEŃ SEROWA
Pasztet marchewkowy z piersi kurczaka Pasztet z piersi kurczaka ze szpinakiem Pasztet dyniowo-marchewkowy Pieczeń serowa
PASZTET Z PIERSI KURCZAKA PASZTET Z SELERA PASZTET Z TUŃCZYKIEM I BIAŁYM SEREM PASZTET Z BROKUŁA
Pasztet z piersi kurczaka Pasztet z selera Pasztet z tuńczykiem i białym serem Pasztet z brokuła

9 komentarzy:

  1. Bardzo bardzo dzieĸuję za te przepisy na pasztety!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pasztety pierwsza klasa. Napewno skorzystam :-) Pozdrowienia. lafemka.

    OdpowiedzUsuń
  3. A czemu Pasztet z brązowej soczewicy się nie otwiera? :(
    Akurat mam soczewicę i szukałam pomysłu na nią :)
    pzdr
    Hania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już naprawione, dziękuję za czujność :)

      Usuń
    2. dzięki :)
      już "druknięte" :)
      Hania

      Usuń
  4. A pasztet z watrobek, mieska z udek (bez skórki), marchewki...bardzo smakowite

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brak chętnych do jedzenia :) Wątróbki nikt u mnie nie je.

      Usuń
  5. Polecam pasztet z sozewicy i kaszy jaglanej z żurawiną ze strony www. jadłonomia - PYCHA- . Jedyna moja zmiana to daję dużo mniej oleju jak w przepisie i mniej żurawiny. Pani Magdo proszę spróbować a nie będzie żałować .DLA MNIE BOMBA!!!!!!!!!!!!!! i też samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń